Kassa

'Korting bij hoogste eigen risico op recordhoogte'

  •  
28-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgverzekering zorgpolis euro 1127
Wie voor het hoogste eigen risico kiest bij het afsluiten van een zorgverzekering kan een korting van 312 euro krijgen op jaarbasis. Volgens vergelijkingssite Zeker.com was dit bedrag nog nooit zo hoog.
Een eigen risico hoger dan de verplichte 385 euro per jaar, kan aantrekkelijk zijn voor gezonde mensen die onverwachte extra zorgkosten goed zelf kunnen betalen. Uit cijfers van zorginformatiecentrum Vektis blijkt dat meer dan 2,2 miljoen Nederlanders op dit moment een verhoogd eigen risico hebben. Driekwart van deze mensen heeft de maximale verhoging van 885 euro. Tien jaar geleden was het aantal verzekerden met een verhoogd eigen risico de helft lager.
"Wie bijvoorbeeld een basisverzekering van het nieuwe label Jaaah van ONVZ kiest, betaalt met het standaard eigen risico 115 euro zorgpremie per maand. Kies je echter voor het maximale eigen risico van 885 euro, dan krijg je 26 korting per maand. Je betaalt dan 89 euro per maand zorgpremie. In totaal betekent dat een korting van 312 euro per jaar", aldus Zeker.com. Door de premie ook nog eens voor het hele jaar ineens te voldoen, kan iemand nog eens een extra 21 euro besparen.

'Mensen houden rekening met corona'

Ondanks de recordkorting verwacht Leon Schouten, de baas van Zeker.com, dat minder mensen volgend jaar een verhoogd eigen risico zullen nemen, met het oog op het coronavirus.
Schouten zegt verder dat het kiezen van dezelfde zorgverzekeraar voor het hele gezin niet altijd aan te raden is. "Iedereen in een gezin heeft andere zorg nodig en dat betekent vaak dat het goedkoper is als ieder gezinslid een andere zorgverzekering kiest. Dit kan soms oplopen tot een verschil van maar liefst 700 euro per jaar", vertelt hij. Dat komt doordat de kans klein is dat de betreffende verzekeraar voor alle dekkingen de goedkoopste is. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

borg queen
borg queen28 dec. 2020 - 12:20

Tja, dit soort zaken is inderdaad alleen weggelegd voor gezonde mensen met veel geld. Laat deze eens naar rato van inkomsten premie betalen, in plaats van korting. Mensen met een laag inkomen en/of gezondheidsproblemen zijn financieel altijd de klos. Hoe kan je gezond blijven als je niet genoeg geld heb gezond eten te kopen? En daarbij veelal ook woont in een ongezond, niet geïsoleerd huurhuis, waar je je blauw betaald aan woonlasten en stookkosten?

1 Reactie
bharmsen
bharmsen29 dec. 2020 - 12:28

Mensen met een laag inkomen krijgen zorgtoeslag en betalen ook minder inkomstenafhankelijke zorgpremie en daar door is er al een duidelijk verschil in kosten qua inkomen.

bharmsen
bharmsen28 dec. 2020 - 11:45

Dit toont maar weer aan hoe bezopen deze regeling in elkaar steekt en men zou dit ook kunnen verbieden zodat de zorgpremie voor iedereen omlaag zou kunnen. Een alleenstaande met volle zorgtoeslag van €107,- per maand houdt er zelfs aan over.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!