Korting AOW-toeslag treft 185.000 stellen
18-12-2010
• leestijd 2 minuten
Het kabinetsplan om de AOW-partnertoeslag per 1 januari volgend jaar met 8 procent te korten, treft naar schatting 185.000 65-plussers met een jongere partner die zelf weinig of geen inkomen heeft. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vrijdag in een brief aan de Eerste Kamer heeft gestuurd. Een meerderheid van de Senaat is kritisch over het plan.
Volgens Kamp ontvangen circa 200.000 stellen in 2011 een AOW-partnertoeslag. Het kabinet wil inkomens tot het niveau van 110 procent van het minimumloon ontzien. Daardoor zullen naar verwachting minimaal 12.000 gepensioneerden met een jongere partner niets merken van de maatregel. Van de ongeveer 185.000 overige stellen krijgt het overgrote deel te maken met een volledige korting en een beperkt deel zal gedeeltelijk worden gekort.
Huishoudens die worden gekort op de AOW-partnertoeslag, krijgen volgens Kamp te maken met een inkomensdaling van maximaal 2,25 procent. Naarmate het gezamenlijk inkomen van de partners hoger is, zal het koopkrachtverlies procentueel lager uitvallen.
De korting van 8 procent op de partnertoeslag kreeg in november in de Tweede Kamer alleen steun van regeringspartijen VVD en CDA met gedoogpartner PVV. Kamp noemde het vrijdag opmerkelijk dat de maatregel niet gesteund wordt door de PvdA. Volgens hem is dat niet consequent, omdat het gaat om een ingreep die begin dit jaar door voormalig PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is voorbereid en door het huidige kabinet is overgenomen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.
Na een rondgang langs fracties in de Senaat donderdag bleek wederom dat de PvdA en andere oppositiepartijen SP, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en D66 zeer kritisch zijn over de voorgenomen bezuiniging. De oppositie vraagt zich af wat de kansen zijn van de jongere partners, van wie ongeveer twee derde ouder is dan 61 jaar, om een baan te vinden om het inkomensverlies op te vangen.
Bovendien menen de oppositiepartijen dat de ingreep niet getuigt van een betrouwbare overheid, omdat jaren geleden al is besloten de AOW-partnertoeslag in 2015 geheel af te schaffen. Toen zou juist voor een lange aanlooptijd zijn gekozen, omdat mensen de tijd moeten krijgen om zich voor te bereiden op de inkomensachteruitgang. ANP