Korten kan ook zonder studie-leenstelsel
02-04-2010
• leestijd 2 minuten
Bezuinigen op het hoger onderwijs is ook mogelijk zonder de huidige basisbeurs om te zetten in een sociaal leenstelsel, waarin studenten het volledige studiebedrag moeten lenen. Dat blijkt uit het rapport van een ambtelijke werkgroep die in opdracht van het kabinet moest onderzoeken of het budget voor hoger onderwijs in 2015 met ongeveer 980 miljoen euro kan worden verlaagd.
De denktank kwam donderdag met drie zogenoemde besparingsvarianten. In twee van die varianten is invoering van een sociaal leenstelsel opgenomen, wat over vijf jaar 350 miljoen euro moet opleveren. De ambtenaren kwamen echter ook met een variant op de proppen waarin de basisbeurs behouden blijft. Als de politiek kiest voor die optie, zou wel het collegegeld omhoog moeten. Daar komt bij dat in deze variant niet het beoogde bezuinigingsbedrag bedrag wordt gehaald. In deze variant moet dus nog worden gezocht naar extra besparingen.
In alle drie de opties wordt gepleit voor een versobering van de ov-studentenkaart. Dat levert in 2015 een besparing van 65 miljoen euro op.
Hoger onderwijs kraakt besparingsvoorstellen
De vereniging van universiteiten VSNU en de HBO-raad hebben geen goed woord over voor de bezuinigingsvoorstellen van ambtenaren voor het hoger onderwijs. ,,Dit is een ambtelijke analyse uit de jaren tachtig. Zo komen we er niet'', aldus VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda.
Volgens de sectororganisaties leveren de voorstellen geen enkele bijdrage aan de ambitie om Nederland als kenniseconomie te versterken door de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren. In de meeste voorgestelde scenario's wordt alleen geld aan het hoger onderwijs onttrokken, terwijl volgens hen juist investeringen nodig zijn.
Voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad noemt het ,,vreemd dat studenten in alle gevallen meer betalen en er niet of nauwelijks meer onderwijs voor terug zien''. Studentenorganisatie ISO spreekt in een reactie van een ,,snoeiharde, ondoordachte sanering''. ANP