Kassa

Kort geding om ingaan 'sleepwet' tegen te houden

18-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hacker cybercrime internetoplichting 930
Bits of Freedom en andere organisaties proberen met een gang naar de rechter te verhinderen dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel aangeduid als 'sleepwet', op 1 mei ingaat. Ze vinden het onacceptabel dat de wet gewoon in werking treedt voordat het parlement zich over wijzigingen kan buigen. De organisaties vinden dat de wet pas kan ingaan nadat deze is aangepast.

Voorstellen kabinet

Het kabinet heeft daar al wel enkele voorstellen toe gedaan, nadat bij het raadgevend referendum van vorige maand meer mensen tegen dan voor de wet stemden. Zo wil het kabinet strengere eisen stellen aan het delen van gegevens met andere landen. Verder mogen de geheime diensten alleen ,,zo gericht mogelijk'' aftappen van de kabel en worden gegevens niet standaard drie jaar bewaard, maar moet ieder jaar worden geëvalueerd of langer opslaan nodig is.

'Aanpassingen te mager'

Privacyorganisaties noemden de aanpassingen direct te mager. Ze kondigden al eerder een rechtszaak aan over de Wiv. Daar komt nu een kort geding bij om uitstel af te dwingen. Naast Bits of Freedom gaat het onder meer om Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en Free Press Unlimited. Ze spreken van een ,,inbreuk op grondrechten'' en eisen dat de wet met die rechten ,,in overeenstemming wordt gebracht''.
Premier Mark Rutte zei eerder dat wat het kabinet betreft juist ,,belangrijke stappen'' zijn gezet om tegemoet te komen aan de bezwaren van de tegenstanders. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

varakassapannel
varakassapannel18 apr. 2018 - 17:17

Schandalig hoe ze met de uitspraak van ons omgaan, minderheid heeft tegen gestemd en nu passen ze enkele dingen aan en dat zit waarvoor gaan wij nog stemmen zijn doen toch wat ze willen (het zijn criminlnele niet die mensen die ze zoeken want zij zijn tegen)

gypsyjoy
gypsyjoy18 apr. 2018 - 14:01

Ze graaien niet alleen je geld weg maar ook je privé gegevens. De democratie is overleden.We hebben dictatuur nu.Een onwelgevallige uitslag vh referendum levert op dat dit wordt afgeschaft. We zijn een belasting paradijs, maar niet voor de burgers van dit land. Schande aan Nederland. Driewerf SCHANDE !!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!