Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koper Toyota Yaris niet misleid over verbruik

17-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
toyota_logo_04.jpg
De Stichting Brandstofverlies heeft het kort geding tegen de Nederlandse importeur van Toyota over misleidende informatie over het brandstofverbruik van de Toyota Yaris 1,5 Hybrid Aspiration verloren. De rechter oordeelde maandag dat het brandstofverbruik in een soort laboratorium wordt gemeten en daarom niet representatief kan zijn voor de dagelijkse praktijk. Omdat verbruikstests door onafhankelijke instanties worden uitgevoerd, staat vast dat de resultaten op zichzelf juist zijn, aldus de uitspraak van de rechtbank in Breda.
'Van misleiding geen sprake'
De koper van de auto wordt op het energielabel en in reclamemateriaal voldoende gewezen op de geringe betekenis voor het praktijkverbruik. ,,Van misleiding is geen sprake.''
De Stichting Brandstofverlies stapte naar de rechter omdat Toyota voor de Yaris adverteert met een verbruik van 1 op 28,6. In werkelijkheid is dat volgens de stichting 1 op 18. Toyota is volgens de stichting de grootste fabrikant met de grootste afwijking tussen het beweerde en het echte verbruik.
Vervolgstappen
De stichting vindt het jammer dat ze de zaak heeft verloren. ,,Maar we gaan de uitspraak bestuderen en kijken wat voor vervolgstappen we kunnen nemen. We laten het er niet zo makkelijk bij zitten'', aldus een woordvoerster. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!