Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koper sjoemeldiesel Volkswagen heeft recht op compensatie

14-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
Uitlaat 930x520
Wie een Volkswagen, Audi, SEAT of Škoda kocht met sjoemelsoftware heeft recht op compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.
De uitspraak betekent winst voor de Stichting Car Claim die de zaak tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers had aangespannen.
Kopers van een nieuwe sjoemeldiesel van Volkswagen, Audi, SEAT of Škoda hebben recht op een prijsverlaging van 3000 euro. Voor een tweedehands auto is dit 1500 euro. Dit geldt voor ongeveer 150.000 auto’s die consumenten kochten bij autodealers die de claimstichting heeft betrokken in de rechtszaak.

Rechter: auto die niet aan regels voldoet minder waard

Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Is dat niet het geval? Dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend.

VW manipuleerde emissietesten

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!