Kassa

Kopen op afbetaling juist aantrekkelijk voor mensen met een krap budget

21-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1466 keer bekeken
  •  
webwinkel webshop
Gespreid betalen, betalen in termijnen of kopen op afbetaling, meerdere online warenhuizen als Wehkamp , Otto en Klingel bieden het als optie aan bij hun klanten. Maar daarbij vragen ze de maximaal toegestane rente van 14%. Waarom kiezen mensen ervoor om tegen een torenhoge rente te lenen?
Gerrit de Wit uit Rotterdam heeft een licht verstandelijke beperking en moet leven van een Wajong-uitkering en toeslagen. Erg breed heeft hij het dus niet. Maar toen hij in 2009 op zichzelf ging wonen had hij wel een complete inrichting nodig. Vanwege zijn beperkte budget besloot hij allerlei producten voor zijn woning te kopen bij Wehkamp met de mogelijkheid daar gespreid voor te betalen. Ook in de jaren daarna bleef De Wit op de pof kopen bij Wehkamp, zonder goed na te denken over de consequenties.
Klanten betalen jaarlijks tientallen miljoenen aan rente
De Rotterdammer is niet de enige die bij Wehkamp op afbetaling spullen heeft gekocht of een lening heeft afgesloten. In 2015 schrijft RFS Holland Holding, waar Wehkamp onder valt, in haar jaarverslag dat zo’n 285.000 consumenten een krediet hebben bij het bedrijf. Afgelopen april hadden consumenten in totaal voor ruim 450 miljoen euro bij Wehkamp geleend. RFS Holland Holding bracht in het afgelopen boekjaar ruim 60 miljoen euro in rekening bij klanten voor haar financiële activiteiten. Het grootste deel daarvan zijn rentebetalingen.  
Deskundigen vertellen aan Kassa dat juist voor mensen in een financieel kwetsbare positie het kopen op afbetaling aantrekkelijk lijkt. Uit onderzoek blijkt dat zij vaak leven van dag tot dag, dat de financiële krapte voor stress kan zorgen die de keuzes beïnvloed en daardoor niet goed wordt nagedacht over de lange termijnconsequenties van een aankoop op afbetaling.
Geen andere keus dan kopen op afbetaling
Daarbij is het ook nog eens zo dat de keuze voor mensen met een krap budget maar beperkt is. Als de koelkast kapot gaat, dan moet er toch een nieuwe komen. Maar in die situatie is het voor deze doelgroep vaak niet mogelijk om kredieten tegen een redelijke rente af te sluiten. De enige optie die dan overblijft is het kopen op afbetaling tegen de maximale rente van 14%.
Gerrit de Wit is nog 68 maanden bezig met afbetalen voordat hij zijn lening heeft afgelost. Op dit moment heeft hij nog een bedrag van 3452 euro openstaan bij Wehkamp. Met een rente van 14% betaalt hij daar de komende 5 en een halve jaar nog eens 1443,36 euro bovenop. Nu De Wit de financiële consequenties onder ogen ziet van het op de pof kopen bij Wehkamp heeft hij grote spijt. Hij wil graag ergens anders tegen een lagere rente een lening afsluiten, maar dat lukt hem niet.
Wehkamp past toetsingssysteem aan
Wehkamp stelt dat het zich bij de kredietverstrekking aan Gerrit, aan de geldende wet en regelgeving heeft gehouden en dat zijn kredietwaardigheid is getoetst. Het bedrijf is op het moment wel bezig om dat toetsingssysteem aan te passen. Inmiddels is er ook contact geweest met Gerrit de Wit om te kijken of hij geholpen kan worden. De volledige reactie van Wehkamp leest u HIER .

Meer over:

wehkamp, rente
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

elmarojo
elmarojo22 okt. 2017 - 19:45

Onzin die reactie van wehkamp. Hoe kan je iemand die een uitkering van 900 euro heeft, een krediet van 4000 euro geven? Kan helemaal niet. Doen ze gewoon om zoveel mogelijk te verdienen. Zij zitten er niet mee als iemand het niet meer kan betalen. Gewoon incassobureau inschakelen. Blijft wel het feit dat ieder mens zelf verantwoordelijk blijft voor die keuze. Spaar ervoor, ga naar de kringloop, maar ga niet meer bij dit soort oplichters kopen.....14% rente, belachelijk.

tenormin
tenormin22 okt. 2017 - 12:17

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen heel weinig naar KASSA te kijken. Toen ik hoorde welk item er werd behandeld en dat "vraagsteller" dit ook op de site had gezet werd ik echter nieuwsgierig. En zoals ik al dacht: allerlei beslist overbodige spullen "die toch echt nodig waren om er goed bij te zitten". Terzijde: ik zag ook dat er nog gerookt werd, dat is duur. Nou, ten eerste zou ik nooit in zo'n rommeltje kunnen leven. Maar waarom in vredesnaam alles nieuw? Zoals al gesteld: de kringloop heeft goede tweede hands spullen. Maar ik begrijp het wel: die moeten cash betaald worden. Dus nieuw is 'gemakkelijker'. Het summum van onnodig zijn was een apparaatje om stof die de droger toch afgeeft weg te kunnen blazen. Nooit van zijn handen gebruiken gehoord kennelijk. En dat KASSA hierin meegaat en Wehkamp voor de Schijtlijster van het jaar oproept: geef Wehkamp groot gelijk.

3 Reacties
dokun
dokun22 okt. 2017 - 12:41

U gaat geheel voorbij aan de essentie van het onderwerp. Maar daar heeft u wel vaker last van.....

manwijf
manwijf23 okt. 2017 - 10:56

En die essentie is?

tenormin
tenormin23 okt. 2017 - 11:04

Goede vraag @manwijf: had ik gisteren eigenlijk zelf moeten stellen aan @dokun. ☺

catheine
catheine22 okt. 2017 - 10:44

helemaal eens met kvjapio en manwijf....de jongere generatie vindt het allemaal maar vanzelfsprekend dat het moet kunnen....Nederland is meer en meer veramerikaniseert....ik kom er al 26jaar vanwege familie en in 1991 was het een TOTAAL ander land voor ons...maar de laatste 10-15jaar niet meer want het is HIER ook...net zoals de criminaliteit die hier ook MEER en MEER is....zie de krant en praktisch elke dag wordt er wel iemand neer gestoken...vermoordt...ouderen die niet meer veilig in hun eigen huis kunnen wonen...overvallen enz. enz...Maar wat te denken van die moordspellen op hun Ipad/Iphone of hoe het allemaal ook heten mag en ook op TV.Ze zitten de hele dag in het weekend op de bank met dat ding in hun hand of op de fiets/auto....en zo kun je nog wel een tijd doorgaan....maarja...wij zijn dan NIET VAN DEZE TIJD, ligt er METEEN vooraan in de mond...Nou dan maar niet van deze tijd maar deze wereld is toch NIET mijn wereld.....en wie weet wat ons nog meer te wachten staat...DIEP en DIEP TRIEST!

kvjapio
kvjapio22 okt. 2017 - 9:32

'Als de koelkast kapot gaat, dan moet er toch een nieuwe komen. Maar in die situatie is het voor deze doelgroep vaak niet mogelijk om kredieten tegen een redelijke rente af te sluiten.' Over stemmingmakerij gesproken.... Er zijn in Nederland meer dan 800 kringloopwinkels en heeel veel tweedehands koelkasten. Waarmee ik wil aangeven dat er wel degelijk andere keuzes zijn te maken en dat nieuw aanschaffen dus heel vaak en helemaal niet nodig is. Ik ben me ervan bewust dat mensen met schulden eerder onlogische keuzes maken. Maar dit verhaal aan de hand van een enkel voorbeeld lijkt meer op stemmingmakerij dan op het zoeken naar oplossingen. Had er een voorbeeld bij gehaald van mensen die wél anders kiezen dan deze meneer. En maak vooral duidelijk dat kopen op afbetaling altijd de verkeerde keuze is als je al schulden hebt. Maar nee, het lijkt nu de schuld van Wehkamp en diens 'hoge' rente dat er problemen zijn. Wat natuurlijk helemaal niet waar is. Ook al zou het goed zijn als de overheid kopen op afbetaling boven een maximum van bv 500 euro voor mensen met schuld gewoon zou verbieden. Dat zou pas resultaat opleveren. Ik vind het volstrekt logisch dat Wehkamp niet voor camera wil komen. Maar ook dat wordt erin gewreven, want: we kunnen het bedrijf nu nomineren als schijtlijster! De omgekeerde wereld. Waarmee kassa alleen maar bevestigt waarmee de site al heel lang vol staat. Namelijk met mensen die menen overal recht op te hebben en voortdurend te roepen: 'Kan dat zomaar?'. Terwijl ze in de meeste gevallen toch echt zelf verantwoordelijk zijn voor de uitkomst van hun gedrag. Leuren met schulden van Wehkamp is nu de nieuwe werkelijkheid. Want die rente is toch veel te hoog? Zo kom ik er nooit vanaf. Ik heb toch recht op een verlaging? En waarom word ik overal afgewezen? Dat is toch raar? Kan dat zomaar? Yes it can.

2 Reacties
manwijf
manwijf22 okt. 2017 - 10:10

Dit is precies wat het is. U heeft helemaal gelijk! We leven tegenwoordig in een wereld van hebben hebben hebben en ook al heb je weinig of geen geld, gekocht moet er worden. Geld brandt sowieso in de zak. De verwende jongere generaties zijn gewend alles direct te krijgen en daar gaat het fout. Wij leerden nog eerst te sparen voor je iets kocht. Maar dat is er niet meer bij. Winkelen is ook tijdverdrijf nummer 1 geworden. En daarbij wordt er veel vaker buiten de deur gegeten en koffie gedronken dan ooit te voren. Ook het etend over straat gaan is hot. Gek he, dat dan aan het eind van de maand je knip leeg is. Bijstandsmoeders bv met de kinderwagen drinken tegenwoordig koffie in de stad. Met de Iphone in de hand en een sigaret in de mond kun je ook best wandelen. Geld genoeg kennelijk. En als het dan fout gaat, dan is het toch het makkelijkste om een ander daarvan de schuld te geven. Ik zou dan denken bedank je pa en moe, die je niets geleerd hebben. Had lekker 5 dagen blijven werken en doorgespaard i.p.v. direct een gezin stichten. Het is 2017 het hoeft allemaal niet. Al die onnozelen, ik heb er geen medelijden mee. Ze brengen deze maatschappij ook nog eens veel schade toe, door op geen enkele manier productief te zijn en iets te betekenen voor een ander. Ze kosten alleen maar. Geld dat al die ouwe sukkels, die het wel op een rijtje hebben, natuurlijk weer mogen ophoesten. Laten ze daar de rem maar eens op zetten. Om te beginnen afschaffen al die luiheidspremies en de kinderbijslag uiteraard. Laat ze de mouwen maar opstropen en eens aan de slag gaan i.p.v. janken en op de bank hangen.

tenormin
tenormin22 okt. 2017 - 18:44

Dat is precies wat ik vanmorgen al schreef. Wehkamp krijgt de Zwarte Piet weer toegespeeld; oproep tot schijtlijster van het jaar. De rode rakkers verliezen wel veel stemmen maar niet hun streken. Nou ja, het zal wel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!