Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koortsthermometers; wat moet je weten?

09-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12425 keer bekeken
  •  
koortsthermometer 1127
Wanneer je koorts hebt, is de lichaamstemperatuur 38°C of hoger. Je temperatuur wil je zo nauwkeurig mogelijk meten. Maar welke thermometer moet je kiezen? Wie er een wil kopen, kan alle kanten op. Er bestaan tal van varianten van diverse fabrikanten. Zo heb je zelfs thermometers met geheugenfunctie. Kassa zet daarom op een rij wat je moet weten over koortsthermometers!

Analoog versus digitaal

Eerder werkten alle thermometers op basis van kwik. De laatste tijd is de digitale thermometer echter een stuk populairder geworden dan de analoge variant. Op de digitale thermometer meet een sensor je temperatuur en geeft deze gelijk weer op het scherm. Het meten van je temperatuur gaat met een digitale thermometer een stuk sneller dan met de analoge variant. Dat verklaart wel waarom de digitale variant bij velen de voorkeur geniet.

Temperatuur meten: op welke lichaamsplek?

Oor
Je temperatuur kun je op allerlei plekken op je lichaam meten, zelfs in je oor! Zo zijn er allerlei speciale oorthermometers die je temperatuur in je oorgang meten. Dit gaat snel en pijnloos. Hoe werkt dit precies? De thermometer meet de temperatuur van het trommelvlies. Dat doet het met behulp van een infraroodsensor. Je trommelvlies zendt namelijk infrarood licht uit, ook wel bekend als warmtestraling. Dat licht wordt opgepikt door de sensor van de oorthermometer. Door op deze manier te meten, is de overdracht van ziektekiemen zeer klein. Dit apparaat is alleen wel vaak een stukje duurder dan de andere typen thermometers.
Voorhoofd
Je kunt ook je temperatuur meten op je voorhoofd. Dat je hier de koorts kunt meten, is niet zo heel gek: je hoofd reageert namelijk als eerste op temperatuurschommelingen. De hoofdthermometer houd je tegen de slaapslagader. Deze ligt vlak onder het huidoppervlak. Binnen enkele seconden weet je dan wat de temperatuur van je lichaam is.
Mond (oraal), anus (anaal) of oksel
Daarnaast kun je je lichaamstemperatuur achterhalen door de temperatuur te meten via je mond, anus of oksel. Orale en okselthermometers dienen wel langer op de meetplek te blijven voordat ze het aantal graden betrouwbaar kunnen weergeven. Rectale thermometers zijn in verhouding net iets betrouwbaarder en ook sneller. Het nadeel hiervan is dat het gebruik vaak onprettig wordt gevonden.

Temperatuur meten bij zeer jonge kinderen

Heb je een baby of een heel jong kind? Dan bestaan er ook speciale koortsthermometers in de vorm van een speen. Op deze manier heeft je kind niet door dat de temperatuur wordt opgemeten.
Bron: Consumentenbond, kieskeurig.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!