Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koopkracht veel gepensioneerden gedaald

30-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
portemonnee-930x520
De koopkracht van gepensioneerden met een aanvullend pensioen hoger dan 5.000 euro is gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van de Eerste Kamerfractie van 50PLUS.
Het Nibud heeft berekend hoe de koopkracht van gepensioneerden zich heeft ontwikkeld in de periode 2010-2019, en die vergeleken met werkenden.

Berekeningen

Uit de berekeningen blijkt dat gepensioneerden tot een aanvullend pensioen van 5.000 euro er in 2010 op vooruit zijn gegaan. De resultaten gelden voor zowel alleenstaanden als paren. Bij een aanvullend pensioen hoger dan 5.000 euro is sprake van koopkrachtvermindering. De daling van koopkracht bij hogere aanvullende pensioenen komt doordat de pensioensuitkeringen niet meegroeiden met de inflatie. Die zogenoemde indexering is in veel gevallen uitgebleven.

Werkenden

Werkenden gaan er ook in bijna alle voorbeeldsituaties op achteruit, maar minder dan de gepensioneerden. De prijsstijging is groter dan de loonstijging, waardoor de koopkracht daalt.
Bronnen: Nibud / NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!