Kassa

Koopkracht veel gepensioneerden gedaald

  •  
30-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
portemonnee-930x520
De koopkracht van gepensioneerden met een aanvullend pensioen hoger dan 5.000 euro is gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van de Eerste Kamerfractie van 50PLUS.
Het Nibud heeft berekend hoe de koopkracht van gepensioneerden zich heeft ontwikkeld in de periode 2010-2019, en die vergeleken met werkenden.

Berekeningen

Uit de berekeningen blijkt dat gepensioneerden tot een aanvullend pensioen van 5.000 euro er in 2010 op vooruit zijn gegaan. De resultaten gelden voor zowel alleenstaanden als paren. Bij een aanvullend pensioen hoger dan 5.000 euro is sprake van koopkrachtvermindering. De daling van koopkracht bij hogere aanvullende pensioenen komt doordat de pensioensuitkeringen niet meegroeiden met de inflatie. Die zogenoemde indexering is in veel gevallen uitgebleven.

Werkenden

Werkenden gaan er ook in bijna alle voorbeeldsituaties op achteruit, maar minder dan de gepensioneerden. De prijsstijging is groter dan de loonstijging, waardoor de koopkracht daalt.
Bronnen: Nibud / NOS
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

aad piraat
aad piraat31 okt. 2018 - 10:38

En maar met een brede Pinoccio grijns blijven schreeuwen we zijn uit de crisis en het gaat goed met economie. Als het niet om te huilen was zou een ieder zich rot lachen en niet alleen Pinoccio. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!