Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koopkracht in 2011 met 0,4 procent gedaald

28-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eurocenten_-_vraagbank_04.jpg
De koopkracht van de Nederlandse bevolking is vorig jaar met 0,4 procent afgenomen. In 2010 daalde de koopkracht ook, met 0,6 procent.
Gepensioneerden leveren in
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat dinsdag laten weten. De grootste koopkrachtdaling in 2011 deed zich voor bij gepensioneerden. Zij moesten 1,1 procent inleveren. Dat kwam vooral doordat pensioenen vorig jaar niet of nauwelijks zijn aangepast aan de prijsontwikkelingen of zelfs verlaagd. Ook bij bijstandontvangers (min 1 procent) en arbeidsongeschikten (min 0,8 procent) liep de koopkracht terug.
Koopkracht werknemers neemt toe
Werknemers zagen hun koopkracht vorig jaar met 0,5 procent toenemen. Door periodieke loonsverhogingen, promotie of een nieuwe baan stijgt hun loon doorgaans sterker dan volgens de cao-ontwikkelingen.
Zelfstandige ondernemers
Bij zelfstandigen daalde de koopkracht met 0,6 procent. Zoals altijd was er bij deze groep sprake van een grote spreiding. Bij 10 procent van de zelfstandigen nam de koopkracht met 34 procent of meer af, bij een evengrote groep was er een toename van 29 procent of meer.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!