Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koopkracht gepensioneerden blijft achter

11-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pensioen_25.jpg
De koopkracht van gepensioneerden blijft dit jaar achter bij die van werkenden, maar ook bij die van uitkeringsgerechtigden. Dat komt vooral doordat veel pensioenfondsen de pensioenen niet hebben verhoogd. Ook volgend jaar blijft de koopkracht van gepensioneerden achter.
Inkomenskloof
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Die had gevraagd in te gaan op de inkomenskloof tussen werkenden en gepensioneerden. Asscher baseert zich in zijn brief op al gepubliceerde cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).
Voor gepensioneerden blijft dit jaar de koopkracht gelijk, terwijl werkenden er 2 procent bij krijgen. Zij profiteren onder meer van de hogere arbeidskorting en van de daling van de pensioenpremies. Uitkeringsgerechtigden hebben dit jaar 0,75 procent meer te besteden.
Indexeren van pensioenen
Ook volgend jaar blijft de koopkracht van gepensioneerden steken. Uitkeringsgerechtigden en werkenden gaan er dan wel op vooruit, volgens de huidige cijfers een kwart procent. Net als dit jaar komt het verschil door het niet aanpassen (indexeren) van de pensioenen. Veel pensioenfondsen hebben hun financiën nog niet zo ver op orde dat ze daartoe kunnen overgaan.
Inhaalslag
Asscher wijst erop dat ook werkenden last hebben van het niet volledig indexeren van pensioenen. De waarde van hun pensioenaanspraken daalt daardoor. Als het weer beter gaat met de pensioenfondsen kan er komende jaren een inhaalslag plaatsvinden, meldt Asscher. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!