Kassa

Koop eerlijke kleding: koop biokatoen!

12-02-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
439 keer bekeken
  •  
20130212-kassa-groen-biokatoen_video_2.jpg
Als je als consument eerlijke kleding wilt kopen dan kun bij verschillende winkelketens biokatoen kleding kopen. Brecht van Hulten gaat samen met Marieke Eyskoot, deskundige op het gebied van eerlijke kleding, op stap om een aantal biokatoenen t-shirts te kopen en die te vergelijken.
Wat is biokatoen?
Bij de productie van biokatoen gebruiken de boeren geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of ontbladeringsmiddelen. In plaats daarvan telen ze de katoen volgens natuurlijke teeltmethoden zoals wisselbouw, plantenextracten en insecten. In tegenstelling tot de gebruikelijke katoenteelt is de teelt van biokatoen minder schadelijk voor mens en milieu.
Kopen van biokatoenen kleding
Waar moet je op letten als je biokatoen wilt kopen? Er zijn een aantal keurmerken waar je als consument naar kunt kijken of kleding duurzaam wordt geproduceerd. Het is voor de consument moeilijk om te zien of kleding duurzaam geproduceerd is omdat er verschillende keurmerken bestaan. We zetten er een aantal op een rijtje: GOTS: Global Organic Textile Standard. Het hele proces van grondstof tot biologische kleding wordt gecertificeerd. Hierbij wordt gekeken of de grondstoffen (minimaal 95% biologisch) en het productieproces milieubewust en sociaal verantwoord zijn. Kleding met dit keurmerk bestaat voor 95% uit biologisch katoen. C&A gebruikt onder meer dit keurmerk. 
Oeko-tex Standaard 100: consumenten kunnen schone kleding herkennen aan dit label. Kleding bevat geen stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. OE 100: in dit produkt zit 100% biokatoen. OE Blended: standaard voor katoen die voor meer dan 5% uit gecertificeerd biologisch katoen bestaat.
Rondje langs de ketens
De HEMA kiest er voor om geen keurmerk in kleding te zetten omdat dat de klant af zou schrikken. Er staat alleen op de verpakking een symbool organic cotton en in het t-shirt staat: 95% organic cotton. H&M heeft het merk Conscious. Dat is ook voor 97% gemaakt van biologisch katoen. Zij hebben een speciale Conscious-collectie. Zara noemt biologisch katoen ecologisch katoen. Zij verkopen op dit moment haast geen biokatoenen t-shirts, maar ze komen wel weer in de collectie. Bij Zeeman hebben ze vorig jaar een korte periode biokatoenen t-shirts verkocht, maar dat liep niet goed dus hebben ze die niet meer in het assortiment.
Cijfers
De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Een kwart van alle pesticiden in de landbouw wordt gebruikt in de katoenteelt. Voor de productie van kleding zijn enorme hoeveelheden water nodig. Textiel is goed voor 10% van het wereldwijde CO2-gebruik en bijna de helft van de afvalwaterproductie heeft te maken met de productie van textiel. Om een spijkerbroek te maken is er zo'n 8000 liter water nodig (irrigatie, verven van de stoffen, afvallozing) en voor een t-shirt 2000 liter water.
Omstandigheden
Arbeiders werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden bij het telen en in de fabrieken. Vaak maken de arbeiders lange uren, moeten ze werken voor een karig loon en zijn de arbeidsomstandigheden slecht. Zij werken met giftige stoffen zoals pesticiden en verfstoffen. Als je mensen vraagt wat ze doen voor milieu, beginnen ze over scheiden van afval, gaan ze minder vlees eten. Aan de kleren die je draagt denkt haast niemand. In 2011 gaven we in Nederland ruim €14 miljard uit aan kleding en schoenen. Dat is €848 per persoon. Vrouwen spenderen en komen ook het meest in kledingzaken. 28% van de vrouwen komt minimaal eens per twee weken in een kledingzaak, bij mannen is dat 8%. 
Prijzen
In de uitzending worden een aantal t-shirts vergelijken:
- C&A Basic t-shirt met Oeko-Tex Standaard 100 en gemaakt van 100% biokatoen voor €5,90.
- H&M Conscious, 97% Organic Cotton voor €7,95. 
- Copenhagen Made-By, 100% organic PIMA katoen voor €49.
- HEMA slim-fit stretch woman, 95% organic katoen voor €4,50.
Niet alleen de grote ketens verkopen biokatoen. In de 50/50 Store in Rotterdam, bij Sari Fair Fashion winkels in Dalfsen, Joure en Havelte, bij Brand Mission in Haarlem, bij Sincero in Utrecht en bij Het Groene Warenhuis kunt u vanaf €15 t-shirts van 95% bio katoen kopen. Op de site van Textile Exchange kan je zien of bedrijven veel duurzame producten gebruiken. Textile Exchange is een non-profitorganisatie die zich inzet op het gebied van duurzaam textiel. Ook op deze site kan je checken of het product duurzaam is gemaakt.
Wat kan je als consument zelf doen?
- Eerlijke kleding kopen. Als je wat koopt, koop dan die zoals biokatoen.
- Minder kopen, kleding niet meer als wegwerpproduct. Fast naar slow fashion.
- Slim kopen: vintage en tweedehands kleding.
- Kleding ruilen.
- Kleding repareren.
- Zelf kleding maken.
- Ken je eigen stijl.
- Anders wassen op lagere temperaturen.
- Minder strijken.
- Doe langer met wat je al hebt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!