Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koop die kromme komkommer

01-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
thumb_supermarktitem.jpg
Consumenten zijn de grootste voedselverspillers. Maar wat is de rol van de supermarkten? Zij willen tenslotte zoveel mogelijk verkopen en bepalen wat er in de winkel komt te liggen. Daar stellen zij behoorlijk hoge eisen aan.
Kromkommers
Toine Timmermans van de Universiteit Wageningen houdt zich al jaren bezig met voedselverspilling. Wat volgens hem direct opvalt is dat alle groente en fruit in de supermarkt perfect is: er is geen kromme komkommer te zien. Dat is natuurlijk niet realistisch.
Supermarkt bepaalt wat in de schappen ligt
Supermarkten mogen voor de meeste soorten groente en fruit tegenwoordig zelf beslissen wat ze in hun schappen leggen. Timmermans roept supermarkten op het verhaal achter deze groenten te vertellen. Hij verwacht dat consumenten accepteren dat er groenten en vruchten van verschillende grootte en vorm zijn als zij de oorzaak weten.
Keuzes
Bovendien zouden supermarkten de juiste keuzes moeten maken waar het gaat om verpakkingsgrootte en kwaliteitseisen aan producten. Zo is het bijvoorbeeld heel zonde als een pak tomaten dat één dag verlopen is moet worden weggegooid: de tomaten zij dan juist op hun lekkerst.
Achterdeur van de supermarkt
Er valt ook nog winst te behalen bij de achterdeur van de supermarkt. In het kader van een test leveren twee supermarkten producten die nog maar één dag houdbaar zijn aan een cateringbedrijf. Daar worden deze producten verwerkt in kant-en-klaarmaaltijden met een langere houdbaarheid. Zo kan met bloemkool die over datum is bijvoorbeeld nog heel lekkere soep worden gekookt.
De Foodbattle
Om supermarkten en consumenten bewust te maken van het probleem van voedselverspilling organiseerde Toine Timmermans in vier gemeenten een foodbattle. 
20 % minder afval
In het najaar van 2012 hebben 62 huishoudens (150 volwassenen en 55 kinderen) 3 weken lang een afvaldagboek en vragenlijsten ingevuld. Het bleek mogelijk om in drie weken 20 % minder afval te produceren, precies de doelstelling van de overheid.  Deze consumenten zijn begeleid met kookdemonstraties, door het voedingscentrum en met een diëtiste die bewaartips gaf.
Op een rijtje
Belangrijke maatregelen waren het hergebruiken van kliekjes, niet te veel kopen en koken, restanten invriezen voor zij bederven en goed bijhouden wat er in de koelkast zit. Daarnaast is het goed om van te voren maaltijden te plannen en gericht boodschappen te doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!