Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Koningsontbijt is slecht voor kinderen'

23-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
kids_17.jpg
Het Koningsontbijt, het ontbijt dat vrijdagochtend op veel basisscholen wordt geserveerd voorafgaand aan de Koningsspelen, geeft kinderen het slechte voorbeeld. Bij het ontbijt zitten ongezonde producten zoals hagelslag en pindakaas. ,,Het is de bedoeling dat de kinderen een gezonde sportdag hebben, maar ’s ochtends krijgen ze eten voorgeschoteld dat vol zit met suiker.’’ Dat zegt Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum.
Reclame maken
Ook consumentenorganisatie foodwatch is allesbehalve te spreken over het Koningsontbijt, dat gesponsord wordt door supermarktketen Jumbo. ,,Voedingsbedrijven komen op deze manier de scholen binnen. Ze hebben totaal andere belangen dan educatie, ze willen gewoon reclame maken voor hun producten’’, zegt een woordvoerder van foodwatch.
Het Voedingscentrum heeft de afgelopen maanden naar eigen zeggen meerdere gesprekken gehad met Jumbo over het ontbijt, en de keten zelfs afgeraden om het op deze manier te doen. ,,We hebben duidelijk tegen Jumbo gezegd: ‘dit is niet goed, je moet het niet doen’, maar zij kiezen ervoor het toch door te zetten.’’ Cohen noemt het ontbijt ,,geen goed teken’’ en ,,een paar stappen terug’’.
'Gevarieerde balans'
Jumbo zegt in een reactie het jammer te vinden dat het Voedingscentrum en foodwatch deze ,,feestelijke dag aangrijpen om hun punt te maken’’. Volgens de supermarktketen is er gekozen voor een gevarieerde balans tussen gezonde ontbijtproducten en producten die passen bij een lekker en feestelijk ontbijt voor de Koningsspelen. ,,Onze medewerking aan deze dag, en in het bijzonder aan het Koningsontbijt, is dan ook zeker niet bedoeld als reclame voor Jumbo.’’
Koningsspelen
Vorig jaar werden de Koningsspelen - en het Koningsontbijt - voor het eerst gehouden in het kader van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dit jaar doen volgens een woordvoerster van Jumbo ongeveer 1,3 miljoen kinderen op 5400 basisscholen mee.
Foodwatch voerde vorig jaar ook actie tegen het Nationaal Schoolontbijt dat op veel basisscholen eens per jaar wordt gehouden. Daar zaten ook ongezonde producten in. Inmiddels is dat ontbijt aangepast, in overleg met het Voedingscentrum. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!