Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koning: betrouwbaarheid energie staat voorop

20-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
beatrix-willem-alexander_07.jpg
Nederland moet met Denemarken en Duitsland samenwerken om ook op lange termijn verzekerd te zijn van voldoende energie, die bovendien minder negatieve gevolgen heeft voor milieu en klimaat. ,,En dat alles tegen een redelijke prijs". Dat zei koning Willem-Alexander donderdag in Hamburg. ,,We weten allemaal waarom we elkaar nodig hebben. We werken immers aan precies hetzelfde", aldus de koning.
Duurzamer
Willem-Alexander sprak aan het slot van een seminar over de bijdrage die de drie landen kunnen leveren aan de Europese energietransitie, van fossiele brandstoffen naar bijvoorbeeld windenergie. ,,Het moet duurzamer. Maar het moet in de toekomst ook betrouwbaar zijn", hield de koning zijn gehoor voor.
Betrouwbaarheid
,,Vooral in deze tijd van gespannen internationale verhoudingen, staat het belang van betrouwbaarheid hoog op de agenda. We zullen daar zelf actief aan moeten werken en zelf initiatieven moeten nemen. Want een betrouwbare energievoorziening voor ons en onze kinderen is allerminst vanzelfsprekend."
Klimaatverandering
De koning noemde de strijd tegen klimaatverandering urgent. ,,En offshore windenergie is een van onze belangrijkste troeven in die strijd. The answer is blowing in the wind. Juist onze drie landen hebben heel veel offshore windexpertise in huis. Daarom is het goed dat we de krachten bundelen."
Aandachtspunt
Windenergie is met biologische landbouw en gezondheidszorg aandachtspunt tijdens het werkbezoek dat Willem-Alexander samen met Máxima brengt aan de Noord-Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg.
Op al die gebieden willen Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven samenwerken met de Duitsers, en ook met de Denen waar het koningspaar eerder deze week op staatsbezoek was.
Stormachtig ontvangst
Koning en koningin kregen in Hamburg een stormachtige ontvangst, waar voor het stadhuis zich honderden verzameld hadden om hen toe te juichen. Donderdagochtend was er ook in Lübeck veel belangstelling voor het koninklijke bliksembezoek. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!