Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Komt er een verbod op filtersigaretten om zwerfafval tegen te gaan?

  •  
20-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2729 keer bekeken
  •  
filtersigarettenpeuken afval 1127

Het kabinet wil dat er veel minder zwerfafval komt. In dat kader komt er mogelijk een verbod op (eenmalige) filtersigaretten. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat laat onderzoeken of dit kan, maar tempert de verwachtingen. Zo'n verbod afkondigen is niet eenvoudig en het is dus nog niet duidelijk of het er ook van gaat komen.

Filters van sigaretten bevatten plastics en chemicaliën. Jaarlijks belanden minimaal 240 miljoen en maximaal 7,1 miljard sigarettenfilters in het milieu, schrijft de staatssecretaris aan de Kamer. "Een algeheel verbod op eenmalige sigarettenfilters lijkt de meest effectieve optie om de schadelijke milieueffecten van dit type zwerfafval tegen te gaan."

Europees en nationaal verbod onderzocht

Staatssecretaris Heijnengaat samen met andere lidstaten in de EU proberen tot een verbod te komen. "Het instellen van een verbod wordt het meest kansrijk geacht in Europees verband", geeft ze aan. 

Daarnaast verkent Heijnen een nationaal verbod. Maar dat heeft een "lage slagingskans" omdat daarmee het vrije verkeer op goederen wordt beperkt.

Ook gaat de staatssecretaris met gemeenten en provincies overleggen over een rookverbod op stranden en andere locaties waar veel sigarettenfilters achterblijven. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.