Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Komende jaren daling huizenprijzen'

8 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
huis woning 1127
De komende jaren gaan de huizenprijzen waarschijnlijk dalen als gevolg van de coronacrisis. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) lijkt de impact van de virusuitbraak op de woningmarkt nu nog beperkt, maar aan een lichte prijsdaling valt waarschijnlijk toch niet te ontkomen. 
De centrale bank voorziet in zijn ramingen voor 2021 en 2022 prijsdalingen van 2,1 en 3,7 procent. DNB-directeur Olaf Sleijpen merkt op dat de prijsval daarmee nog vrij bescheiden van omvang is, vergeleken met de nasleep van de kredietcrisis. Toen waren de prijzen in totaal met bijna 20 procent gedaald.

Verwachte prijsstijging huizenmarkt

Pas in de loop van de tweede helft van dit jaar zal de omslag op de woningmarkt waarschijnlijk plaatsvinden. Voor heel 2020 wordt daarom nog steeds uitgegaan van een gemiddelde prijsstijging met 4,3 procent. 
Sleijpen is bij DNB verantwoordelijk voor het economisch onderzoek. Hij wist in zijn toelichting op de sterke afname van het consumentenvrouwen, de oplopende werkloosheid en de lagere inkomensgroei. Huishoudens hebben daardoor naar verwachting minder animo om te verhuizen of om een hogere hypotheek te nemen.

Omslag sentiment woningmarkt

DNB lijkt in het grote plaatje zich niet heel veel zorgen te maken over de daling van de huizenprijzen. Sleijpen heeft de indruk dat het sentiment op de woningmarkt snel weer zou kunnen omslaan bij een gunstig verloop van de pandemie en versoepeling van de contactbeperkende maatregelen. 
Verder benadrukt Sleijpen dat het aanbod aan huizen nog altijd erg beperkt is. Mede daardoor ging de huizenprijzen afgelopen jaren sterk omhoog. Volgens de DNB-directeur is het aanbodprobleem op de markt niet verdwenen. Het blijft daarom van belang dat er meer nieuwbouwwoningen worden bijgebouwd. Tevens zou dat de economie wat extra kunnen stimuleren. ANP 

Meer over:

wonen, woningmarkt, dnb

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar