Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koken op inductie: waarom zijn sommige pannen ongeschikt?

02-10-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
22334 keer bekeken
  •  
inductiekookplaat 1127 koken bakken vlees

Als je het fornuis vaarwel zegt om op inductie te gaan koken, wil je wel met de goede pannen aan de slag. Niet iedere kook- of koekenpan die je voorheen gebruikte, is optimaal geschikt helaas. Waar moet een goede inductiepan aan voldoen? En hoe herken je die?

Waarom je niet zomaar je oude pannen uit het gastijdperk kunt gebruiken, heeft een technische reden. Want hoe werkt een inductiekookplaat? Een ontstoken gaspit geeft een hete, blauwe vlam die je pan opwarmt. Bij inductie geeft de kookplaat zelf opvallend genoeg geen warmte af. Bij deze techniek wordt de energie via een magnetisch veld naar de onderkant van de pan overgebracht, zodra je die op de kookplaat zet. Pas op het moment van dat contact wordt de bodem van de pan verwarmd. Voordeel hiervan is dat er nauwelijks energie verloren gaat. 

Magnetische onderkant

Niet iedere pan geschikt is voor inductie. Het toverwoord is immers magnetisme. Omdat er gebruikt wordt gemaakt van een magnetisch veld, moet het materiaal aan de onderzijde van de pan hiervoor geschikt zijn en dus magnetisch. Dit kun je controleren door een magneet tegen de onderzijde van een pan te houden. Laat die los, dan is de pan onbruikbaar. Je kunt ook letten op de aanwezigheid van het volgende symbool. Dit vind je op de doos van de pan. Het is vaak ook te vinden op de pan zelf, bijvoorbeeld aan de onderzijde. Tekst gaat verder onder het plaatje.

inductie symbool klein

Tobias van Veen helpt met zijn keukenbedrijf uit Harderwijk klanten al ruim drie jaar met het maken van de overstap van koken op gas naar koken op inductie. Als je oude pannen hebt die magnetisch zijn en geschikt voor inductie, kun je ze dan sowieso gebruiken? 

Is een pan niet meer egaal aan de onderkant?

“Veel mensen willen hun oude pannen gebruiken die ze op hun gasfornuis hebben gezet. Het kan zijn dat het symbooltje erop staat: geschikt voor inductie. Maar let op: na langere tijd op gas koken, kan de pan aan de onderkant een beetje hobbelig of bol zijn geworden”, waarschuwt de inductiespecialist. “Dat is het effect van het open vuur waar die op heeft gestaan; een pan wordt echt heel heet. Een pan die niet meer egaal is aan de onderkant, warmt op inductie niet optimaal op.”

Controleer dus goed of een oude pan magnetisch is én helemaal egaal glad aan de onderkant. “Een pan moet volledig vlak zijn aan de onderzijde. Het hele oppervlak moet op de inductiekookplaat staan, om de warmte zo goed mogelijk te geleiden.” 

Pas op voor krassen door splinters en aangekoekt vuil

Wil je de oude pannen blijven benutten, dan is er volgens Van Veen nog een ander punt van aandacht. “Als je kookt op gas dan zet je een pan op het gietijzer boven de vlam. Als gevolg van schuren over het gietijzer kunnen er wat splintertjes aan de onderkant van de pan achterblijven. Op een glasplaat kunnen die voor krasjes zorgen.”

Na jarenlang gebruik kan vuil volgens Van Veen ook een probleem zijn: “Een koekenpan kan viezig zijn geworden met harde stukken aan de onderkant. Als je die op een inductiekookplaat zetten, kunnen er krassen op de inductieplaat komen. Het is glas en dat is gevoelig voor krassen.” Controleer dus een oude pan dus op splinters en vuil aan de onderkant. 

Wel symbooltje voor inductie maar geen goede pan?

Op het Kassa-forum vraagt iemand zich af waarom een pan mét inductielogo toch niet goed voldoet?

"Het kan zijn dat niet alle pannen even goed zijn getest, ondanks het inductielogo", aldus Van Veen. "Als een pan maar een klein beetje magnetisch is, staat er al op "is voor inductie gemaakt." Maar een pan die niet volledig magnetisch is aan de onderzijde werkt minder goed. De ene pan is kwalitatief beter dan de andere. Een dikkere, vlakke bodem helpt.”

“Wij bieden zelf met name pannen uit het hogere segment aan. Daar ben je wel wat meer aan kwijt. Maar dat is zeker geen slechte investering omdat je immers op een duurdere kookplaat gaat koken. Bovendien, een pan heeft een lange levensduur. Die vervang je niet na een paar jaar weer.”

Let op de plaatsing op het kookvlak

Inductie-expert Van Veen raadt verder nog aan om precies te zijn met plaatsing van de pan: “Let goed op dat je de pan altijd precies op het kookvlak zet. Doe je dat niet en staat die er deels buiten? Dan duurt het koken langer. Bovendien kan het zijn dat het deel dat warm wordt aanbrandt.”

Pas je kookgedrag aan

Wie met inductie aan de slag gaat, moet in zijn rol als kok net even anders opereren, adviseert Van Veen tot besluit. “Wat ex-gaskokers weleens willen doen is met de pan over de inductieplaat schuiven tijdens het eten bereiden. Dat waren zij zo gewend bij het koken op een gaspit… Die manier van koken of bakken is voor inductie geen aanrader: dan krijg je al heel snel krassen. Heel lelijk om te zien, vooral als het licht erop valt.” Nadelig voor het koken op inductie zijn krasjes gelukkig niet. “Maar het is geen gezicht en zonde van je aanschaf”, vindt van Veen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

P.Meijs
P.Meijs2 okt. 2023 - 19:48

Nog een voordeel van inductie koken is dat de oren van de pan niet heet worden en dat er géén waterdamp vrijkomt omdat er géén gas verbrandt. Nadeel is dat bij gebruik van een wok er niet gebruik gemaakt kan worden van het verhitten van de hogere zijwanden van de pan die je bij gas aan de omtrek kunt verwarmen om zó een groot verwarmd oppevlak te verkrijgen.

1 Reactie
Ernst1315
Ernst13153 okt. 2023 - 8:10

Ook voor een wok geldt dat er Kwaliteits pannen zijn, wij gebruiken een wok die aan de zijkant / opstaande kanten ook goed heet wordt.

P.Meijs
P.Meijs2 okt. 2023 - 19:43

Controleer dus goed of een oude pan magnetisch is én helemaal egaal glad aan de onderkant. “Een pan moet volledig vlak zijn aan de onderzijde. Het hele oppervlak moet op de inductiekookplaat staan, om de warmte zo goed mogelijk te geleiden.” Hebben jullie er wel echt verstand van? Welke warmte die uit het kooktoestel komt moet hier geleid worden? Gelukkig weten de inductie golven kleine oneffenheden makkelijk te overwinnen.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer2 okt. 2023 - 18:38

Ik kook sinds december 2022 op een losse 1 pits inductie kookplaat van Tefal. Het is zuinig qua stroomverbruik en het is sneller koken dan op gas. Ook blijven je pannen schoner van onderen. Ook belangrijk: er zijn minder kookgeurtjes dan bij gas : bij koud weer kun je zelfs met raam dicht koken (wel ventilatie rooster open houden natuurlijk). Ik wil niet meer terug naar gas. Wel een belangrijke waarschuwing : trek niet meteen de stekker eruit : de inwendige ventilator moet de kookplaat automatisch afkoelen.

hejodama
hejodama2 okt. 2023 - 18:08

Volledig vlak is volgens mij niet noodzakelijk. Magnetisme heeft geen last van een kiertje van 1 of 2 mm. Wel is een niet vlakke bodem een groter risico voor de glasplaat van je inductiekookplaat (krassen). Zelf heb ik een pan nieuw uit de winkel met een redelijk ruwe bodem die zelfs niet helemaal vlak is. Deze werkt perfect en komt niet uit de duurdere prijsklasse.

1 Reactie
Ernst1315
Ernst13153 okt. 2023 - 8:14

Er zijn speciale hittebestendige onderzetter die krassen voorkomen tussen pan en glasplaat, verkrijgbaar bij de betere kookwinkels.

astra29
astra292 okt. 2023 - 14:05

Bij onze inductiekookplaat kun je de pannen overal plaatsen, en is dus niet belangrijk om de pan precies op de kookzone te zetten. De volledige plaatopervlak is namelijk kookzone. Bij het verplaatsen van de pannen gaat automatisch ook de instellingen mee naar de nieuwe plek. We koken al meer dan 25 jaar inductie, en bevalt uitstekend.

Viela
Viela2 okt. 2023 - 10:28

Kletspraat, elke magnetische pan is geschikt , krom of niet. Voorbeeld van vroeger: wij demonstreerden op suikerklontjes, werkte perfect. Ben zelf keukenverkoper geweest. Voor niet magnetische pannen zijn ringen of platen verkrijgbaar die onder de pannen plaatst om zo de warmte over te dragen! Verkrijgbaar bij bol.com!

1 Reactie
Ernst1315
Ernst13153 okt. 2023 - 8:18

De kooktijd wordt beïnvloed door de kwaliteit van de bodem, hoe hoger het ijzer gehalte hoe sneller warm, scheelt energie.

frans.l
frans.l2 okt. 2023 - 10:25

het koken op inductie is heel simpel met de goede panne het beste resultaat geven de tri-ply pannen die worden in tegenstelling tot de andere pannen overal gelijkmatig warm .Van de zg geschikt voor pannen zijn er maar weinig die voldoen de pannen met zg tefal bodem daarvan is mijn ervaring dat ze niet in de vaatwasser kunnen . de stalen plaatlaat op den duur los

PietKonings
PietKonings2 okt. 2023 - 10:10

Nou die mijnheer Van Veen heeft makkelijk lullen. Ik kook sinds 2 jaar inductie, en heb al meer koekenpannen versleten in die 2 jaar dan in al de jaren dat ik op gas kookte. En het maakt niet uit of de koekenpan € 10,- of € 80,- was. Niet een pan houdt het lang uit. Fatsoenlijk een ei bakken is al helemaal niet mogelijk! Grote pan of kleine koekenpan. Wat dat betreft is inductie een teleurstelling. Het frappante is wel dat mijn oude kookpannen van 30 jaar oud het prima doen!

1 Reactie
astra29
astra292 okt. 2023 - 14:07

Wat doet u fout? Wij koken al meer dan 25 jaar op inductie, en nog nooit van deze problemen gehad.

alies20
alies202 okt. 2023 - 10:09

Let ook op dat de nieuwe pan die je koopt niet te groot is. Mij is een 28cm pan verkocht als standaard en geschikt voor inductie. Maar dan wordt er op mijn inductieplaat, alleen het midden verhit en blijft er een rand onverwarmd over. Deze wordt uiteindelijk wel warm door de geleiding van het metaal in de pan, maar ik vond dit niet fijn koken. Voor mijn inductieplaat zijn pannen van 24cm doorsnee de maximale maat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!