Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koken op gas mogelijk schadelijk voor kinderen: tienduizenden astmagevallen

09-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4506 keer bekeken
  •  
energie gas fornhuis pit vuur koken 1127

Uit onderzoek van TNO blijkt dat er naar schatting bijna 70.000 kinderen in Nederland aan astmasymptomen lijden als gevolg van koken op een gasfornuis, schrijft het AD. Gaskookplaten produceren stikstofdioxide, koolmonoxide, ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen.

Meer dan 100 miljoen inwoners van de Europese Unie koken nog op gas. In Nederland gaat het om zeker de helft van alle huishoudens. De energiecrisis deze winter kan de situatie verslechteren, omdat mensen mogelijk minder ventileren om warmte vast te houden, waarschuwen de organisaties.

"Het opvallende is dat gezondheid nog helemaal geen argument is in de discussie over het afstappen van gas. Het gaat vooral om de milieuoverwegingen”, zegt Piet Jacobs van het TNO, specialist op het gebied van luchtkwaliteit in huis, die erop wijst dat er al jaren onderzoeken en rapporten zijn waarin er wordt gewaarschuwd voor koken op gas. "Terwijl jouw gezondheid, en vooral die van je kinderen, ontzettend belangrijk is. Maar veel mensen hebben geen idee, koken op gas is zo normaal.”

Ook voor volwassenen

Maatschappelijke organisatie CLASP en gezondheidsorganisatie European Public Health Alliance (EPHA) wijzen naar diverse onderzoeken die aantonen dat gasfornuizen het risico op astma bij kinderen vergroten. Ook kan luchtvervuiling in de keuken bij volwassenen negatieve effecten hebben op de luchtwegen.

TNO zag in het achterliggende onderzoek dat de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een goede luchtkwaliteit meermaals per week overschreden worden. CLASP vindt dat gaskooktoestellen eigenlijk een waarschuwingslabel nodig hebben, net als sigarettenpakjes. "EU-ambtenaren hebben de plicht om rekening te houden met deze gezondheidsrisico's."

Lees ook:

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!