Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koken en roken vaak oorzaak fatale woningbrand

03-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brandweer huis brand 930x520
In 2017 eisten 27 woningbranden 28 levens. Onvoorzichtigheid bij roken (30 procent) en bij koken (15 procent) zijn de meest voorkomende oorzaak van fatale woningbranden, blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).
Het aantal woningbranden met dodelijke slachtoffers is iets gedaald. In 2016 kwamen 37 mensen om bij 32 woningbranden. In de jaren daarvoor lag het gemiddelde rond de dertig doden.

Menselijk handelen bij twee derde branden

Twee derde van de fatale woningbranden is ontstaan door menselijk handelen. Behalve onvoorzichtig gedrag bij koken en roken, gaat het ook om ongelukken met kaarsen. Ongeveer een op de zeven branden ontstond door een technische storing in elektrische apparatuur.

Twee derde 60-plus

Twee derde van de slachtoffers is 61 jaar of ouder, een derde daarvan is zelfs ouder dan 80 jaar. De helft van de woningbranden is ontstaan in de woonkamer, gevolgd door de keuken (30 procent) en de slaapkamer (15 procent).
De uitkomsten in het jaaroverzicht zijn volgens het IFV ,,in lijn" met die in eerdere jaren. Het is de tiende keer dat er jaaroverzicht gepubliceerd is. ANP

Meer over:

slachtoffers, brand
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!