Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koenders trekt visa omstreden imams in

18-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
paspoort_NL_19.jpg
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de visa van drie moslimpredikers ingetrokken die waren uitgenodigd voor een bijeenkomst op 8 maart in het Zuid-Hollandse Rijswijk.
Jihadisme
,,De intrekking volgt op basis van vandaag verkregen nadere informatie van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) en past in het kader van het actieprogramma jihadisme", liet de minister dinsdag weten. Voor het verstrekken van de visa zijn volgens Koenders ,,de reguliere procedures" gevolgd. ,,Betrokkenen stonden niet gesignaleerd in de geraadpleegde databases", aldus de bewindsman.
De bijeenkomst in Rijswijk is georganiseerd door de stichting Rohamaa. Die heeft voor het evenement meerdere sprekers uit binnen- en buitenland uitgenodigd, onder wie sheikh Wahid Baali, Mohammed Hassan, Othman al Khamis en Mamdouh Tamami.
Doel
Doel van de bijeenkomst is geld inzamelen om ,,vanuit Nederland en met de islam als vertrekpunt het welzijn van gehandicapten, weeskinderen, sociaal zwakkeren, asielzoekers en daklozen over de gehele wereld te helpen verbeteren’’.
In de Tweede Kamer ontstond maandag onrust over de aanwezigheid van omstreden imams. VVD, CDA, D66 en de PVV wilden weten wat minister Lodewijk Asscher (Integratie) dacht te gaan doen tegen de komst van islampredikers.
Amateurisme
PVV-leider Geert Wilders is blij dat de visa van drie moslimpredikers zijn ingetrokken, maar spreekt wel van ,,ongelofelijk amateurisme'' van het kabinet. Het intrekken gebeurde volgens hem onder zware druk van de Tweede Kamer. De visa hadden ,,nooit en te nimmer'' verstrekt mogen worden.
,,Nederland wordt bestuurd door amateurs'', aldus Wilders. ,,In België worden jihadisten tot lange celstraffen veroordeeld. In Nederland worden ze vrijgesproken, worden lukraak megamoskeeën gebouwd en visa aan haatimams verstrekt, die later dan gelukkig weer worden ingetrokken. Geklungel van amateurs van dit kabinet dus.''
Verstandig besluit
SGP-leider Kees van der Staaij sprak van een verstandig besluit. ,,Het is goed dat het kabinet het zekere voor het onzekere neemt en de visa intrekt. Als er een bosbrand dreigt, moet je niet met vuur spelen: in tijden van dreiging moet de veilige weg gekozen worden.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!