Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koe bij biologische boer 200 dagen in de wei

01-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
koeien_07.jpg
Bij de biologische boer staan koeien gemiddeld 200 dagen per jaar 16 uur per dag in de wei. Bijna 80 procent van deze boeren wil het liefst hun koeien onbeperkt, ofwel dag en nacht, weiden om zich te onderscheiden van de 'gewone' melkveehouders. Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Ekoland onder ongeveer 90 biologische boeren.
Koe in wei vereiste
Voor de biologische boer is de koe in de wei een vereiste, terwijl LTO Nederland onder de gangbare melkveehouders campagne voert om de weidegang zo veel mogelijk te behouden. Bij een kwart van alle 17.500 geregistreerde melkveebedrijven komt de koe nooit van stal, aldus bestuurslid en melkveehouder Kees Romijn woensdag. De biologische melkveehouders maken volgens hem 2 tot 3 procent uit van het totaal.
120 dagen
Voor het predikaat weidemelk op het pak in de winkel moeten koeien minimaal 120 dagen per jaar en 6 uur per dag op het land staan. Volgens Romijn staat de weidegang onder druk door schaalvergroting. Vaak hebben melkveehouders die groter worden, er niet meer genoeg grond en mankracht voor.
Minder in de wei
Ook is bij de biologische boeren te zien dat grotere melkveehouders hun koeien minder in de wei laten. Het gemiddeld aantal uren per jaar in de wei ligt bij biologische boeren met 80 koeien of meer op ruim 2600, terwijl dat bij kleinere tussen de 3200 en 3800 ligt. ANP

Meer over:

melk, koe, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!