Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Knot: pensioenstelsel moet flexibeler

14-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
500-euro_23.jpg
Het huidige pensioenstelsel is niet houdbaar gezien de komende vergrijzing. Het is te gevoelig voor schommelingen in de economie. Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, vrijdag in een interview met De Telegraaf. ,,Het is onontkoombaar dat we naar een stelsel gaan waarin minder zekerheid zal bestaan over de hoogte van de pensioenuitkering", meent Knot.
Keuzevrijheid
Hij pleit voor een systeem dat nog wel verplicht is, maar meer keuzevrijheid biedt ,,over hoe en waar je dat pensioen opbouwt (..). Zonder herziening van de pensioenen zal het draagvlak onder jongeren voor dit systeem afnemen en dat holt het stelsel sluipenderwijs uit", aldus Knot.
Zorgen
Werkgeversvoorman Bernard Wientjes en FNV-leider Ton Heerts hebben volgens de krant geen behoefte aan een nieuwe maatschappelijke discussie over het pensioenstelstel, als er geen betere rekenregels voor de dekking van de pensioenen komen. Het kabinet stuurt binnenkort een voorstel daarover naar de Kamer en de sociale partners maken zich daar zorgen over. Door die nieuwe regels zal er jarenlang geen indexatie van pensioenen voor werkenden en ouderen zijn. Ook gaan mogelijk de premies verder omhoog.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën benadrukte in een reactie dat het nodig is om te gaan kijken naar een ,,goed en duurzaam'' toekomstig pensioenstelsel. ,,Dat was het kabinet al van plan. Dat is de heer Knot met ons eens of wij met hem; dat maakt me niet zoveel uit'', zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!