Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Knoeien met teller vanaf 2014 strafbaar

31-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
autostuur_29.jpg
Wie vanaf 2014 nog met de kilometerteller van een personenauto of bestelauto knoeit, is strafbaar. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het wetsvoorstel om het frauderen met de teller strafrechtelijk te verbieden gaat binnenkort naar de Tweede Kamer.
Hoge kosten
Fraude met kilometertellers kost consumenten jaarlijks 150 miljoen euro. Voor verzekeringsmaatschappijen en de overheid liggen de kosten nog hoger. Het kabinet hoopt dat fraudeurs door de wetswijziging sneller tegen de lamp zullen lopen of zelfs niet meer durven te knoeien omdat ze straf kunnen krijgen.
In 2009 bleek uit een onderzoek dat bij 5 procent van de auto's de teller is teruggedraaid. Verkopers kunnen meer geld krijgen voor een auto, omdat deze met een lagere kilometerstand minder gebruikt lijkt. Ook is de verzekeringspremie lager als er minder met een auto is gereden.
Kilometerstanden doorgeven verplicht
Autobedrijven en garages worden verder verplicht om vaker de kilometerstanden van auto's door te geven aan de RDW. Dat moet onder meer als de tenaamstelling wordt veranderd en als er grote reparaties worden uitgevoerd.
Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA is blij dat ,,het gesjoemel met de teller nu eindelijk strafbaar wordt gesteld''. Eerder maande Kuiken minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) om haast te maken. De PvdA stelde anders zelf een initiatiefwet in te zullen dienen. Ook de VVD en het CDA maanden in juni nog tot spoed.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!