Kassa

KNMP bezorgd over beschikbaarheid medicijnen door corona

13-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen medicatie pillen 930
KNMP, de apothekersorganisatie, maakt zich grote zorgen over de beschikbaarheid van geneesmiddelen in de komende periode. Volgens de organisatie is het niet zozeer de vraag of het coronavirus effect heeft op de geneesmiddelenvoorziening, maar eerder over hoeveel weken en op welke schaal. Dat schijft het KNMP in een brief aan het kabinet.
De KNMP houdt rekening met een "ontwrichtend effect", aldus voorzitter Aris Prins. De al bestaande tekorten kunnen mogelijk nog verder oplopen. Of dat gaat gebeuren op dit moment nog niet geconstateerd. Prins ziet al wel signalen, bijvoorbeeld berichten dat paracetamol in de drogisterijen en supermarkten opraakt. Bij de apotheken is dat nog niet het geval. Daar gaat het met name om medicijnen op recept.

Deltaplan voor beschikbaarheid van belangrijke medicijnen

Prins vreest ook dat Nederland achter in de rij staat zodra de productie in de verschillende landen weer op gang komt. Dat heeft volgens hem te maken met de lage prijzen die Nederland erop nahoudt en die misschien nog lager worden door aankomende wetgeving. Prins vindt het tijd voor een deltaplan voor de beschikbaarheid van de belangrijkste medicijnen en pleit voor een team van experts die meedenken over het opvangen van toekomstige tekorten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!