Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

KNGF Geleidehonden: handhaaf vuurwerkregels

15-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blindegeleidehond_05.jpg
Maak werk van de handhaving van de aangescherpte vuurwerkregels. Daartoe roept KNGF Geleidehonden op. De organisatie juicht toe dat gemeenten dit jaar vuurwerkvrije zones hebben ingesteld. ,,Ook de inperking van de tijd waarop men officieel vuurwerk mag afsteken, vinden wij een goede ontwikkeling. Maar we maken ons grote zorgen over de onduidelijkheid rondom de handhaving'', aldus Ellen Greve, directeur van KNGF Geleidehonden maandag.
Beroep op bewoners van Nederland
KNGF Geleidehonden doet, naast de oproep aan gemeenten, ook beroep op de bewoners van Nederland. ,,Mensen met een geleidehond zijn een kwetsbare groep. Hou daar rekening mee. Wacht even met vuurwerk afsteken totdat ze voorbij zijn'', raadt een woordvoerster aan.
Honden kunnen ontregeld raken
De geleidehonden kunnen ontregeld raken door de zware knallen van het vuurwerk en kunnen daardoor mogelijk hun werk niet goed doen. ,,We laten de honden tijdens hun opleiding wennen aan harde geluiden, maar tegen de knallen die nu op straat te horen zijn valt simpelweg niet op te trainen", vertelt Greve.
Onderzoek
KNGF Geleidehonden heeft een onderzoek uitgevoerd onder 118 cliënten met een blindengeleidehond, assistentiehond, autismegeleidehond of buddyhond. Meer dan de helft van de respondenten zegt een nare ervaring te hebben met vuurwerk tijdens het werken met de hond. 44 procent voelt zich in december in zijn vrijheid beperkt.
Nederlandse Politiebond
De Nederlandse Politiebond NPB meldde twee weken geleden zich zorgen te maken over de handhaving in en om vuurwerkvrije zones in verschillende Nederlandse steden. De bond zegt eraan te twijfelen of er wel voldoende capaciteit is om vuurwerkverboden te handhaven. De VNG liet vorige week weten dat de gemeenten niet de mankracht hebben om extra te gaan handhaven. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!