Kassa

'Knelpunten bij zorg aan huis'

23-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg_14.jpg
Zorgbehoevenden die langer thuis willen of moeten blijven wonen, dreigen in de knel te komen. De voorzieningen daarvoor zijn niet beschikbaar. Zorgorganisaties en woningcorporaties moeten daarom beter samenwerken. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) donderdag in een advies aan het kabinet.
Langer thuis is kabinetsbeleid
Het langer laten thuiswonen van bijvoorbeeld chronisch zieken en gehandicapten is onderdeel van het kabinetsbeleid. Door onder meer de crisis zijn partijen in de woningmarkt volgens de Rli beducht om investeringen te doen om deze veranderingen op te vangen. De vraag naar verzorgd wonen overstijgt dus het aanbod, waardoor met name kwetsbare groepen op korte termijn in de problemen dreigen te komen, zegt de raad.
Het kabinet moet de partijen in de zorgsector en de woningmarkt in staat stellen beter samen te werken, zegt de Rli. Gemeenten moeten daarin de regie nemen, aldus de raad.
Oplossingen voor knelpunten
Actiz, brancheorganisatie voor zorgondernemers, laat in een reactie weten blij te zijn dat de Rli de knelpunten aan het licht brengt. De brancheorganisatie hoopt dat het advies leidt tot oplossingen van de knelpunten ,,waardoor tienduizenden ouderen langer thuis kunnen wonen'', aldus Actiz.
PvdA wil actieplan
De PvdA liet donderdag weten dat het kabinet wat de partij betreft nu met een actieplan ouderenhuisvesting komt. ,,Dat plan moet op basis van de aanbevelingen uit het rapport aangeven hoe de toenemende vraag naar wonen met zorgbehoefte beter gerealiseerd kan worden'', zegt de partij. ,,We zien dit rapport van het RLi dan ook als een belangrijke aanmoediging van onze visie'', aldus de PvdA. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!