Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klok een uur terug voor wintertijd

27-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klokgroot_01.jpg
In de nacht van zaterdag op zondag komt een einde aan de zomertijd en begint de wintertijd. Om 03.00 uur moeten de klokken een uur worden teruggezet waardoor de dag 25 uur duurt in plaats van de gewone 24 uur. Een uurtje langer slapen dus. Volgend jaar op 27 maart gaat de zomertijd weer in.
De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Zomer- en wintertijd werden voor het eerst ingevoerd in 1916. Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog gold lange tijd alleen de standaardtijd. In 1977 werd het onderscheid weer ingevoerd.
De herinvoering in de jaren zeventig was een reactie op de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!