Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

KLM test futuristische passagierscontroles

22-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schiphol_09.jpg
De KLM en luchthaven Schiphol doen komend jaar mee aan een internationaal experiment met de veiligheidscontroles van de toekomst.
Nieuwe apparatuur
Nieuwe apparatuur kan mensen met een laag risicoprofiel al lopend controleren als ze op weg zijn naar het vliegtuig. Ze hoeven dan hun handbagage of bijvoorbeeld hun schoenen niet meer af te geven om te laten scannen. Een KLM-woordvoerster benadrukte maandag dat de controles voor reizigers met een verhoogd risicoprofiel veel zwaarder worden.
Verschillende risicogroepen
De luchtvaartmaatschappij gaat de reizigers al na het boeken van de tickets indelen in verschillende risicogroepen. Ruim voordat de reizigers aankomen op Schiphol, schat de KLM onder meer op basis van hun persoonsgegevens en reisbestemmingen in wie voor een lichtere of zwaardere controle in aanmerking komen. Ook de plek waar de boeking is gedaan en eerdere bestemmingen tellen daarbij mee. ,,Mensen met slechte intenties pikken we er zo sneller uit'', zegt de KLM-woordvoerster. ,,Ruim voordat mensen komen inchecken zijn al heel veel risico's bekend. Intelligent controleren noemen we dat.''
Checkpoint of the future
Het internationale experiment heet Checkpoint of the future. De KLM werkt hierin samen met Schiphol, de marechaussee en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). De overige partijen wilden maandag niets kwijt over de proef. Het is nog niet bekend wanneer de KLM ermee begint.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!