Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

KLM beperkt geluidshinder met nieuwe techniek

20-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schiphol_17.jpeg
De KLM, Luchtverkeersleiding Nederland en Schiphol beginnen donderdag aan een eenjarig experiment om de geluidshinder van overvliegende vliegtuigen boven Hoofddorp en Nieuw-Vennep te beperken. Het gebruik van de zogenoemde vastebochtstraaltechniek moet ervoor zorgen dat toestellen nauwkeuriger hun route volgen en na de start vanaf de Kaagbaan precies over het dunbevolke gebied tussen de twee plaatsen vliegen. Eerder vlogen de toestellen nog te veel verspreid over het gebied.
Dat maakte de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) donderdag bekend. Vooralsnog maakt alleen de KLM gebruik van de techniek. De verschillende partijen hopen dat andere luchtvaartmaatschappijen ook te porren zijn voor deelname aan het experiment. KLM gaat collega-maatschappijen actief benaderen met dat verzoek. In het eerste kwartaal van 2011 worden de instructies voor de vastebochtstraaltechniek in de Nederlandse luchtvaartgids gepubliceerd, zodat andere maatschappijen er mee aan de slag kunnen.
De genoemde techniek is oorspronkelijk bedoeld voor het navigeren in bergachtig gebied. Het is nu voor het eerst dat de methode ook wordt gebruikt als geluidhinderbeperkende maatregel. In 2007 deden de Boeing 737-toestellen van KLM al mee aan een experiment met deze techniek.
De CROS verwacht dat het experiment tot minder geluidshinder leidt voor maximaal vierhonderd inwoners van Nieuw-Vennep, Zwaanshoek, Cruquius en delen van Hoofddorp. Bij het experiment dat het komende jaar loopt, worden ook de bewonersgroepen en wijkraden betrokken. In de Hoofddorpse wijk Floriande komt een tijdelijke geluidmeetpost. ANP

Meer over:

schiphol, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!