Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Klink wil af van pijnlijke ingrepen

20-07-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4294315.jpg
Verhoging van het eigen risico in de zorg, schrappen in het basispakket van de zorgverzekering, hogere eigen bijdragen. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) gaat ervan uit dat hij al deze voor de patiënt pijnlijke maatregelen niet per se uit de kast hoeft te halen om de zorg betaalbaar te houden.
,,Dat is wel de inzet, en niet alleen deze kabinetsperiode, maar ook voor de periode daarna'', zegt de minister in een gesprek met het ANP. Dit voorjaar hing een hoger eigen risico even boven de markt en stond de vergoeding van veelgebruikte middelen als maagzuurremmers en cholesterolverlagers weer eens op de tocht.
Klink verzekerde een verontruste Kamer uiteindelijk dat hij de patiënt pijnlijke maatregelen wil besparen. Nu voegt hij eraan toe dit voor de komende jaren ook zo te zien. ,,Waar in het verleden de kostenbeheersing vaak te maken had met rantsoeneren, met pakketmaatregelen of financiële prikkels zoeken we het nu in de kwaliteit van de zorg.''
Ziekenhuizen, apothekers en huisartsen mogen steeds meer met zorgverzekeraars zelf de prijzen afspreken voor operaties, geneesmiddelen en hulp aan chronisch zieken. Klink is ervan overtuigd dat er in dit systeem uiteindelijk vooral voor kwaliteit betaald gaat worden. Apothekers die er alles aan doen om hun klanten hun pillen trouw te laten slikken, kunnen voor deze inspanning beloond worden. Patiënten zullen dan sneller beter worden en met minder complicaties te kampen krijgen, is het idee. Uiteindelijk zal dit dan minder geld moeten gaan kosten.
Hetzelfde geldt voor huisartsen die meer loon naar werken gaan krijgen en een grote rol gaan spelen bij de behandeling van chronisch zieken. Die komen dan ook minder snel bij de duurdere specialist terecht. ,,Bij patiënten met hartfalen bestaat dan de helft minder kans op complicaties. Diabetespatiënten hebben 20 procent minder amputaties. Die vrije prijzen komen er niet om lekker liberaal te kunnen gaan doen, maar om goede zorg te kunnen bieden. Dat is iets wat ik de komende jaren compleet in de benen wil zetten.''
Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, apothekers, huisartsen, kortom de hele sector steunt deze agenda, zij werken er al volop aan, weet Klink. Toch lijkt hij met veel van deze partijen niet de allergrootste vriend. In het veld waren er de nodige partijen die naar de rechter stapten of daarmee dreigden.
,,Zeker op het moment dat je moet gaan ombuigen, is het bijna een reflex dat je juridische procedures of protesten krijgt.'' De huisartsen wilden een tijdje niet met hem praten, maar Klink kan naar eigen zeggen over zaken als de behandeling van chronisch zieken en prestatiebeloning weer prima met ze overweg.
Wat echt snelle actie vereiste, was de dreigende grieppandemie. Nederland besloot snel een grote voorraad vaccins te bestellen, terwijl dit veel geld kost en het lang niet zeker is dat alle vaccins nodig zijn. Lang hoefden Klink en Wouter Bos (Financiën) er niet over te praten. Klink zegt erbij stilgestaan te hebben dat ze beslissingen namen die met mensenlevens te maken hebben. ,,Je moet er toch niet aan denken dat je naar de Tweede Kamer moet omdat je een calculated risk hebt genomen waar anderen de dupe van worden.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor