Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Klink: spoedeisende hulp snel beter

24 dec 2009
  •  
leestijd 1 minuten
seh.jpg
De afdelingen spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuizen laten te wensen over. Arts-assistenten zijn vaak niet ingewerkt en hebben niet goed genoeg geleerd hoe ze moeten reanimeren. Soms is er 's nachts en in het weekeinde geen arts.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 27 afdelingen spoedeisende hulp dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het onderzoek was bedoeld om een aantal kwaliteitsnormen te testen, maar toonde volgens de minister 'onverwacht' aan dat geen enkele spoedhulp aan de eisen voldeed.
Klink wil dat elke SEH permanent over een arts beschikt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat dat vanaf nu in de gaten houden. Mocht er geen arts zijn, dan beschikt een ziekenhuis niet langer over een afdeling spoedeisende hulp. Artsen die vanaf 1 januari op deze afdeling aan de slag gaan, moeten eerst goed ingewerkt worden. Uiterlijk 1 april moet elke arts goed kunnen reanimeren.
Om aan een aantal andere eisen te voldoen, krijgen ziekenhuizen nog iets langer de tijd. Die hebben ze nodig voor het op poten zetten van nieuwe opleidingen. Klink wil ook niet per direct alle eisen gaan opleggen, want dat zou betekenen dat veel afdelingen spoedeisende hulp meteen dicht moeten.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar