Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klink drukt kosten geneesmiddelen via huisarts

14-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1077.jpg
Huisartsen moeten volgend jaar 60 miljoen euro inleveren. Een jaar later kunnen ze dit weer terugverdienen als ze goedkopere maagzuurremmers en cholesterolverlagers gaan voorschrijven. Met deze vorm van prestatiebeloning wil minister Ab Klink (Volksgezondheid) de kosten van medicijngebruik gaan drukken.
De minister heeft dat vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Klink moet snijden in de kosten voor de gezondheidszorg omdat deze sterker stijgen dan verwacht. Hij kampt met een tekort van een miljard euro. Eerder maakte hij al bekend de kosten ook te willen drukken door voor een aantal chronische ziekten de zorg meer in samenhang aan te bieden. De huisarts krijgt hierin een grote rol, waardoor patiënten minder snel bij de veel duurdere specialist belanden.
Voor een aandoening komt er één prijs voor alle zorg die een patiënt nodig heeft. Een diabetespatiënt hoeft dan niet zelf zijn zorgverleners bij elkaar te zoeken. Deze gebundelde zorg komt er voor diabetes, hartfalen, COPD (een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem) en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Hoeveel Klink met de goedkopere geneesmiddelen en de samenhangende zorg precies binnen wil slepen, maakt hij pas bekend in zijn begroting voor 2009. Wel duidelijk is dat het gaat om honderden miljoenen per jaar.
Eerder kondigde de minister al aan de medisch specialisten te gaan korten. Volgens Klink heeft deze beroepsgroep vorig jaar bijna 400 miljoen te veel opgestreken, De specialisten bestrijden dit. Ook de geestelijke gezondheidszorg moet er aan geloven. Met een tariefkorting van 3,5 procent bespaart Klink volgend jaar 119 miljoen euro.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!