Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klink denkt over meldpunt gehandicaptenzorg

02-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gehandicapten_03.jpeg
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) bekijkt of er een meldpunt moet komen voor mensen die zich zorgen maken over de zorg aan een verstandelijk gehandicapt familielid in een instelling. Klink deed die toezegging donderdag in een debat met de Tweede Kamer.
Onder meer SP en VVD wilden een onafhankelijk meldpunt buiten de zorginstelling. Ongenoegen kan nu ,,blijven hangen'' bij gebrek aan een vertrouwenspersoon en omdat het moeilijk is te klagen over mensen van wie een familielid 24 uur per dag afhankelijk is. Aanleiding van het debat was een kritisch rapport van de Nationale Ombudsman die eind 2009 stelde dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te veel afging op informatie van de zorginstellingen en te weinig luisterde naar klachten en signalen van burgers. Demissionair minister Klink betreurt het dat de IGZ in vijf onderzochte zaken te weinig had opgetreden. ,,Het is zeer spijtig dat deze cliënten niet de zorg hebben gekregen waar ze recht op hadden.'' Klink stelde wel dat de IGZ inmiddels het toezicht moderniseert en stappen in de goede richting heeft gezet. Hij vindt echter wel dat, ook al kan dit niet worden afgedwongen, de IGZ er bij een klachtencommissie op moet aandringen om een klacht nog eens in behandeling te nemen als er eerder niet goed naar is gekeken. De IGZ is er vooral om op te treden bij structureel feilen of grote incidenten en kan niet elke individele klacht natrekken, want dat moeten de geschillencommissie of klachtencommissies juist doen, aldus Klink. Vooral het CDA vindt het zaak dat de familie vertrouwen heeft in de ,,zorg die een gehandicapte naaste krijgt'', nu blijkt dat eerdere signalen van familie niet serieus werden genomen.Ook Klink vindt dat ,,het toch uiteindelijk in de instellingen zelf moet gebeuren''. De sector heeft de afgelopen twee jaar volgens hem ,,enorme verbeterslagen'' gemaakt. Waar volgens rapporten in 2007 nog driekwart van de instellingen geen goede zorg leverde, is dat bij het merendeel nu wel in orde. Vijf zorginstellingen zijn onder verscherpt toezicht gesteld. ,,Er zijn gelukkig aanmerkelijke verbeteringen'', aldus Klink.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!