Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klimaatsubsidie voor een groenere tuin? Zo maak jij er aanspraak op

02-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5677 keer bekeken
  •  
tuinieren schop schep 1127

Minder tegels in de tuin en meer groen. De regenpijp aansluiten op een regenton. Een dak voorzien van groene plantjes. Deze maatregelen zorgen voor minder kans op wateroverlast na hoosbuien en voor verkoeling tijdens hitte. Dankzij subsidies van diverse gemeenten kunnen inwoners hier zelf mee aan de slag. Welke klimaatsubsidies zijn er zoal voor handen? En hoe kun jij er aanspraak op maken?

Het klimaat verandert. Dit zorgt voor langduriger warme en droge periodes, maar ook voor zwaardere hoosbuien  die regelmatig gepaard gaan met flinke wateroverlast. Steeds meer gemeenten gaan aan de slag om straten en tuinen hierop voor te bereiden. Zo kunnen burgers aanspraak maken op klimaatsubsidies. Met het extra geld kan de overgang naar een groenere, meer waterbestendige tuin makkelijker worden gemaakt. 

Waar is subsidie voor verkrijgbaar?

Welke klimaatsubsidies worden er zoal verstrekt? Dat verschilt per gemeente. Maar je kunt denken aan:

Het vergroenen van een tegeltuin 

Onttegelen dus. Veel mensen kiezen voor praktisch en leggen overal tegels om het huis. Maar dit zorgt voor meer warmte en slechtere afwatering. Daarom geven dorpen en steden een bijdrage voor het weghalen van bestrating. 

Regenpijp afkoppelen, regenton plaatsen

Er is ook geld beschikbaar voor het afkoppelen van een regenpijp, zodat het water niet meer in het riool verdwijnt. Ook voor het plaatsen van een regenton, regenzuil of regenschutting kun je een financiële bijdrage krijgen. Daarmee vang je het regenwater op voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin.

Vergroen je dak

Ook voor het aanleggen van een groen dak is subsidie beschikbaar. Daarmee kunnen particulieren  de daken van schuurtjes, garages, een uitbouw of de woning zelf vergroenen. Volgens Natuur & Milieu lenen zo'n twee miljoen daken in ons land zich hier prima voor. Deze kunnen worden bekleed met bijvoorbeeld een tapijtje van sedumplanten. 

Waarom zou je een dak voorzien van vetplantjes, kruiden of gras? Een groen dak houdt het gebouw koeler, dempt geluid en houdt regenwater vast. Bijkomend voordeel is de toename in biodiversiteit, omdat insecten beter gedijen bij een groener Nederland. Daarnaast helpt de groene dakbedekking mee met het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Plant een boom

Verder zijn er gemeenten die je een bijdrage geven als je een of meerdere bomen plant. 

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Een indicatie van de bedragen waaraan je kunt denken, dit kan uiteraard per gemeente anders zijn:

- Onttegelen: 4 euro voor een m2, met een maximum van 500 euro. In de tuin moet dan wel minimaal 5 m2 verhard oppervlak blijvend worden verwijderd.

- 20 euro subsidie voor een regenton of regenzuil en 25 euro per schuttingdeel.

- 35 euro voor het plaatsen van een boom.

- Dak vergroenen: 15 euro per m2, met een maximum van 2.000 euro.

Meer subsidie bij meerdere maatregelen

Vaak is het mogelijk om voor meer dan één ‘vergroenmaatregel’ subsidie aan te vragen. De hoogte van het bedrag wordt bepaald door de maatregel die je treft.

Gemeenten in heel het land verstrekken subsidies

Door heel het land doen gemeenten mee met het verstrekken van subsidies voor het vergoenen van je dak of tuin. Om slechts een paar voorbeelden te noemen: in Zwolle, Raalte, Zuidplas, Loon op Zand, Eindhoven, Leeuwarden, Someren, Hoeksche Waard en Arnhem is er geld voor inwoners beschikbaar. Kijk eens op de site van je eigen gemeente om na te gaan of er iets mogelijks is.

Je kunt ook de Groenesubsidiewijzer van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal raadplegen. Op deze site kun je de naam van een gemeente invoeren, waarna je kunt zien welke subsidies er zijn voor welke groene maatregelen. Of niet, want niet in alle plaatsen kun je aanspraak maken op een subsidiepotje.

Subsidies zijn niet oneindig

Wacht niet te lang met een aanvraag als je interesse hebt. Vaak zijn de subsidiepotjes eindig, dus het kan zijn dat ze opraken als er veel animo voor is. Is er in jouw gemeente geen geld beschikbaar? Of is het subsidiepotje net leeg? Jammer! Maar je kunt natuurlijk ook zonder zo’n financieel extraatje aan de slag met het onttegelen en vergroenen van je tuin en dak. 

Heb jij een vraag over het vergroenen van je tuin? Of over een andere consumentenkwestie? Stel deze op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Beschik je over kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum.

Meepraten? Dat kan hieronder!

Bronnen: VNG, gem Raalte, Natuur en Milieu, Milieu Centraal

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!