Kassa

Klijnsma onderzoekt tegenprestatie bijstand

05-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Klijnsma.jpg
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken laat onderzoeken hoe gemeenten omgaan met het vragen van tegenprestaties aan bijstandsgerechtigden. Ze heeft dat woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Die had op zo'n onderzoek aangedrongen, net als de FNV.
Koffie zetten
In het regeerakkoord is afgesproken dat aan bijstandsontvangers een tegenprestatie gevraagd kan worden. Volgens de VVD vullen gemeenten dat op hun eigen manier in en is er sprake van willekeur. VVD-Kamerlid Sjoerd Potters wil dat iedereen met bijstand daar iets voor gaat terugdoen, bijvoorbeeld koffie zetten in een verzorgingshuis of klaar-over zijn voor schoolkinderen.
Reguliere banen verdringen
Anderzijds zijn er signalen dat sommige gemeenten bijstandsgerechtigden met behoud van uitkering werk laten doen waarmee ze reguliere banen verdringen. Onderzoek van de FNV duidt daar op.
Kritiek
Klijnsma wil met criteria komen die de gemeenten meer houvast bieden. De term 'willekeur' vindt zijn overigens te zwaar. VVD'er Potters kreeg van onder meer D66 en CDA de kritiek dat hij beleid dat al in gang is gezet, presenteert als een koerswijziging. Ze verweten hem de gemeenten te weinig beleidsruimte te willen geven. Ook Klijnsma onderstreepte dat ze niet alles van bovenaf wil opleggen.
Inspectie SZW
Klijnsma laat de Kamer voor de zomer weten wie het bijstandsonderzoek gaat verrichten. Ze neigt er niet toe dit door de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) te laten doen, zoals een aantal Kamerfracties wil. De Inspectie kijkt volgens haar vooral naar dingen die misgaan, terwijl Klijnsma ook in kaart wil laten brengen welke gemeenten het goed doen.
Suggesties
De staatssecretaris wil in het onderzoek ook laten nagaan of bijstandsgerechtigden zelf suggesties kunnen gaan doen over de tegenprestaties die zij in ruil voor hun uitkering willen leveren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!