Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klijnsma komt arme regio's tegemoet

20-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gehandicapten-geld_04.jpg
Arme regio's als Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen kunnen rekenen op een groter deel van het budget voor hulp aan arbeidsgehandicapten. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Ze kwam daarmee tegemoet aan de wens van vrijwel alle fracties.
Herverdeling
Klijnsma wil bij een verdeling van het beschikbare geld rekening houden met het aantal arbeidsgehandicapten en de arbeidsmarkt in een gebied. De verdeelsleutel wordt later bepaald aan de hand van een onderzoek en overleg met de gemeenten, zei Klijnsma. Bedragen kon ze nog niet noemen. Ze onderstreepte ook dat het om een herverdeling gaat. Er komt geen extra geld op tafel. In april hoort de Kamer meer. Voor 2015 is er voor alle gemeenten samen een bedrag van 2,9 miljard euro beschikbaar.
Herkeuring
In de participatiewet van Klijnsma, die de Kamer deze week behandelt en die volgend jaar ingaat, gaan de regelingen voor mensen met een arbeidsbeperking op de schop. Zij moeten voortaan zo veel mogelijk in een gewone baan aan de slag in plaats van in een sociale werkplaats. Jonggehandicapten met een Wajonguitkering worden komende jaren herkeurd. Als ze arbeidsgeschikt blijken, moeten ze aan het werk. Lukt dat niet, dan gaat hun uitkering omlaag. Met vakbonden en werkgevers is afgesproken dat er komende jaren 125.000 extra banen komen voor arbeidsgehandicapten.
Steun
Een ruime Kamermeerderheid steunt de plannen van Klijnsma. Kabinet en coalitie sloten hierover onlangs een akkoord met de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Daardoor is er ook voldoende draagvlak in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft.
SP en GroenLinks vinden de voorstellen veel te ver gaan. Ook de PVV heeft scherpe kritiek. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!