Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Regels voor eigen keuze openingstijden

27-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
winkelen_uitverkoop_08.jpg
Het kabinet komt met wettelijke regels tegen verplichte openstelling van winkels. Dit moet het recht van ondernemers garanderen om zelf keuzes te maken over openingstijden. Dat kondigt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan.
De regels moeten een einde maken aan de praktijk dat winkeliers door bijvoorbeeld een besluit van de vereniging van eigenaren (VvE) ongewild eerder afgesproken winkeltijden moeten aanpassen.
Eenzijdig wijzigen
Keijzer benadrukt dat nog steeds 'afspraak is afspraak' geldt als een ondernemer en een verhuurder in een contract overeenkomen dat een winkel op koopavond open is. Maar het door anderen eenzijdig wijzigen van openingstijden met daaraan boetes gekoppeld, moet tot het verleden gaan behoren.
Boetes
Onlangs kreeg een fietsenmaker met een winkel in Groningen een flinke strop te verduren nadat hij zich niet aan de ruimere openingstijden van het winkelcentrum had gehouden. In de VvE was afgesproken dat de openingstijden in het winkelcentrum verruimd zouden worden op donderdag, zaterdag en zondag. De man hield zich er niet aan, betaalde boetes niet en wilde uit de VvE stappen. De man verloor de rechtszaak tegen de VvE en moest duizenden euro's betalen.
Problemen vookomen
Detailhandel Nederland is blij met het signaal van Economische Zaken. Volgens de brancheorganisatie worden daarmee situaties als die in Groningen voortaan voorkomen. ,,Voor gezamenlijke openingstijden is goed overleg een absolute voorwaarde. Daar schort het in het winkelcentrum Paddepoel nogal aan en regent het boetes. Voor een paar winkeliers zijn die boetes weliswaar gestopt na een gang naar de rechter, maar zo’n uitputtende procedure is voor winkeliers haast niet te doen en vraagt om diepe zakken. Als iets geregeld kan worden om dat te voorkomen, juichen wij dat van harte toe. Paddepoel mag nooit meer gebeuren”, aldus directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland. ANP

Meer over:

koopavond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!