Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kleine bedrijven ontzien in ontslagplan

13-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werknemer_24.jpg
Bedrijven met minder dan 25 werknemers worden voorlopig ontzien bij de hervorming van het ontslagrecht. Ze mogen tot 2020 een lagere ontslagvergoeding betalen dan grotere bedrijven.
Kamermeerderheid
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag gezegd. Hij kwam daarmee tegemoet aan de wens van een Kamermeerderheid. ,,Ik denk dat het niet nodig is, maar ik ben bereid het oordeel aan de Kamer over te laten.''
'Dezelfde ontslagprocedure'
Asscher wil dat voor alle bedrijven straks dezelfde ontslagprocedure gaat gelden. Ze moeten daardoor ook allemaal een ontslagvergoeding gaan betalen. Kleine bedrijven kunnen die nu nog vaak ontlopen.
Beperking ontslagvergoeding
'Geen ongelijke behandeling'
Asscher toonde enige aarzeling. Hij vindt het niet wenselijk dat er sprake is van een ongelijke behandeling van ontslagen werknemers. Maar hij verzet zich niet tegen het amendement. Een nog verdergaand voorstel van het CDA wees hij wel af.
Sociaal akkoord
De hervorming van het ontslagrecht is een belangrijk onderdeel van het sociaal akkoord, dat het kabinet vorig jaar sloot met vakbonden en werkgevers. Volgens Asscher kunnen de sociale partners leven met een overgangstermijn voor kleine bedrijven.
Versoepeling
Doel van het ontslagplan is het minder ingewikkeld en goedkoper te maken voor bedrijven om werknemers zo nodig te ontslaan. Ze zullen dan ook makkelijker nieuw personeel aannemen, is de gedachte.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!