Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klant heeft recht om meegeleverde Windows-versie te weigeren

06-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1962946.jpg
Bij de aanschaf van een nieuwe pc of notebook is het tegenwoordig gebruikelijk dat daarbij een licentie voor de nieuwste versie van Windows meegeleverd wordt. De kosten hiervan, zo'n 35 tot 100 euro zitten vaak ongemerkt in het aankoopbedrag van de pc. Mocht de consument geen gebruik willen maken van Windows, dan is er het recht om de licentie te weigeren en geld terug te krijgen.
Veel mensen zijn hier echter niet van op de hoogte of worden tegengewerkt door fabrikanten.
De Consumentenbond heeft 27 winkels getest door te vragen naar een computer zonder besturingssysteem. Slechts een aantal winkels, vooral kleine zaken, was in staat een 'kale' computer te leveren. De consument kan bij zo'n kaal systeem bijvoorbeeld kiezen voor het gratis verkrijgbare besturingssysteem Linux.
Wanneer Windows standaard meegeleverd wordt bij een computer, is er indien gewenst, nog een manier om het besturingssysteem niet te accepteren. Veel mensen weten dit echter niet. De consument kan bij de installatie de licensievoorwaarden weigeren. Dezelfde licentievoorwaarden schrijven dan voor dat de klant het recht heeft op teruggave van het bedrag dat die versie van Windows gekost heeft.
De Consumentenbond heeft ook getest in hoeverre fabrikanten aan deze voorwaarden meewerken. Twee producenten gaven bij voorbaat aan niets terug te geven. Twee anderen fabrikanten willen de computer opgestuurd krijgen op kosten van de consument. Bij de overige fabrikanten heerst onduidelijkheid over de regel. Het wordt de consument dus niet makkelijk gemaakt een meegeleverde versie van Windows te weigeren.
Bron: Consumentenbond

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!