Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klagers reclame Staatsloterij krijgen gelijk

14-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
834521.jpg
De Reclame Code Commissie (RCC) heeft klagers in het gelijk gesteld die vinden dat de reclame van de Staatsloterij misleidend is. De RCC maakte de uitspraak donderdag bekend.
De Staatsloterij verkondigde in de aanloop naar de meest recente trekking dat de jackpot van 27,5 miljoen euro gegarandeerd zou vallen. Uiteindelijk viel de jackpot op eenvijfdelot, waardoor de Staatsloterij 5,5 miljoen euro uitkeert.
De commissie kreeg na maandag zestig klachten en vond de kwestie dringend genoeg om de klachten op korte termijn in behandeling te nemen.
Volgens de commissie woog in de beslissing mee dat op maandag het aantal deelnemers met eenvijfde lot groter was dan het aantal deelnemers met een heel lot. Hierdoor zou de kans dat de Staatsloterij de jackpot volledig zou moeten uitkeren minder zijn dan 50 procent.
De Staatsloterij overweegt tegen de uitspraak in beroep te gaan, maar past wel alvast de reclame-uitingen aan voor de trekking van 10 september.
De RCC kan geen juridisch bindende uitspraken doen. De uitspraak betekent dat de commissie de Staatsloterij aanbeveelt om niet meer op deze manier reclame te maken.
Volgens secretaris van de Reclame Code Commissie Bert Lagerweij blijken de adviezen van de commissie in de praktijk wel bindend. ,,In 92 procent van de gevallen past de partij zijn reclame aan. Doen ze niets, dan geven we ze een 'rood oortje' en worden ze publiekelijk te schande gemaakt'', aldus Lagerweij.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!