Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Klagers, kom een dagje helpen'

29-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziekenhuisgang_patient_04.jpg
,,Als al de mensen die zich druk maken over onderbezetting in verpleeghuizen nou eens een dagje komen helpen, dan is het probleem al deels opgelost''. Die oproep doet Aad Koster, directeur van brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz naar aanleiding van een enquête van zorgvakbond Abvakabo FNV.
70 procent van de 3800 ondervraagde zorgverleners geeft daarin aan dat onderbezetting op de werkvloer of te hoge werkdruk dit jaar heeft geleid tot incidenten, zoals valincidenten of conflictsituaties tussen cliënten. Ook worden er volgens ruim de helft van de ondervraagden vergissingen gemaakt met het toedienen van medicatie.
Ondervoeding
Ruim een kwart van de ondervraagden zegt dat ouderen in verpleeghuizen ondervoedings- of uitdrogingsverschijnselen vertonen, als gevolg van onderbezetting of een te hoge werkdruk.
Te weinig personeel
Een grote meerderheid klaagt over te weinig personeel. Ruim driekwart van de zorgverleners vindt dat ze regelmatig onvoldoende tijd hebben om cliënten de zorg te bieden die ze nodig hebben. Ruim de helft meldt dat door onderbezetting cliënten regelmatig langer dan een uur zonder professioneel toezicht zitten.
Oplossingen
,,Om de dag wordt er wel een meldpunt gestart of een enquête uitgevoerd over wat er mis is'', verzucht Actiz-baas Koster. ,,Wij willen liever onze energie stoppen in het werken aan oplossingen, bijvoorbeeld de inzet van vrienden en familie in verpleeghuizen.''
Meer ouderen, minder geld
Volgens Actiz is de hamvraag wat we als maatschappij met onze ouderen willen. ,,De komende tien jaar verdubbelt het aantal ouderen, maar het budget groeit niet mee. Als we 24 uur per dag toezicht willen en als we willen dat er nooit meer wat misgaat, is de vraag wat we daar als maatschappij voor over hebben.'' Volgens Actiz is het dan aan de staatssecretaris voor Volksgezondheid en het kabinet om meer geld vrij te maken voor zorg aan ouderen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!