Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klachtenloket luchtvaart op 1 juli open

24-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2388872.jpg
Vakantiegangers die deze zomer op weg naar hun bestemming kampen met ernstige vertragingen of annuleringen van hun vliegreis, kunnen vanaf volgende week woensdag terecht bij een klachtenloket. De zogenoemde geschillencommissie luchtvaart gaat op 1 juli aan de slag.
Minister Camiel Eurlings van Verkeer hield dinsdag in Den Haag de commissie ten doop, samen met de luchtvaartsector, de Consumentenbond en de Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken, waar de nieuwe geschillencommissie onder valt.
De commissie behandelt klachten over vluchten die op of na 1 juli plaatsvinden en dus geen oudere klachten. Op 1 juli gaat de site
www.degeschillencommissie.nl , met de 'luchtvaartdochter' als de 44e loot aan de stam, officieel de lucht in.
Eurlings zei dat benadeelde passagiers nog altijd naar de rechter kunnen stappen of de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) in de arm nemen. Bij de inspectie kunnen ook klachten die een jaar terug gaan, worden ingediend.
Gedupeerde vliegtuigpassagiers kunnen nu al honderden euro's schade claimen dankzij een Europese compensatieregeling uit 2005. Maar die regeling is zo onduidelijk en ingewikkeld dat de Tweede Kamer aan de bel trok. Veel mensen wisten niet waar ze recht op hadden. Vandaar de nationale geschillencommissie, die de Consumentenbond ziet als een tussenstation. De bedoeling is dat er een Europese geschillencommissie komt. Eurlings zei dat daarom binnen een half jaar zal worden bekeken of het klachtenloket werkt.
Bij de drie leden tellende commissie kunnen alle mensen terecht die vanuit Nederland vertrekken. De kosten die gemoeid zijn met een klacht bedragen 50 euro, die mensen kunnen terugkrijgen als zij in het gelijk worden gesteld, aldus de minister. De uitspraken van de commissie zijn bindend.
De Ierse prijsvechter Ryanair is geen lid van de brancheorganisatie Barin, een van de initiatiefnemers van het klachtenloket. ,,Het zou een teken van klantvriendelijkheid zijn als zo'n dominante luchtvaartmaatschappij ook meedoet'', zei Eurlings.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!