Kassa

Klachten mobiele telefoons met simlock

  •  
22-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3485881.jpg
De Electronic Frontier Foundation (EFF) gaat samen met consumenten de strijd aan tegen misbruik van de copyright wetgeving. Wanneer iemand een vervelende ervaring heeft gehad met een mobiele telefoon waar een simlock opzat, kunnen mensen een klacht indienen bij de EFF.
De EFF is de campagne 'Free Your Phone' begonnen en roept consumenten en softwareontwikkelaars op om hun negatieve ervaringen met deze simlock telefoons op te sturen. Met een petitie wil de EFF de Copyright Office overtuigen dat er voor simlocks op mobiele telefoons een uitzondering gemaakt moet worden in de Digitale Millennium Copyright Act (DCMA).
Honderdduizenden gebruikers van mobiele telefoons hebben de telefoon zo aangepast dat zij zelf bepalen met welke provider zij in zee gaan en welke software ze draaien, aldus EFF. Helaas zijn er nog veel meer consumenten die af willen van de simlock, maar durven het 'kraken' van hun mobiele telefoon niet aan. Dit komt mede door de rechtzaken waarmee de DMCA dreigt. De DMCA wil namelijk niet dat eigenaren van gsm's de technische beperkingen omzeilen. Deze zijn namelijk bedoeld voor de bescherming van auteursrechtelijk-beschermd werk.
Fabrikanten en providers zetten een simlock op een mobiele telefoon om hun businessmodel te beschermen, niet om het materiaal waar copyright op zit te beschermen, aldus EFF.
De EFF geeft Apple's iPhone als goed voorbeeld. Deze telefoon kan alleen gebruikt worden met een abonnement dat is goedgekeurd door Apple (AT&T-abonnement). Dit geldt ook met de software. Gebruikers kunnen alleen de software downloaden op hun iPhone, die Apple heeft goedgekeurd en waarvoor de softwareontwikkelaars geld hebben betaald aan Apple.
Bron: Pcmweb.nl
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!