Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klachten bij nul-op-de-meterwoningen

19-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7668 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Comfortabel wonen en geen cent meer betalen aan het energiebedrijf voor stroom. Dat is de bedoeling van het grootschalig landelijk project 'Stroomversnelling' waarbij 100.000 oudere huurwoningen worden verbouwd tot zogeheten nul-op-de-meter-woningen. In het kader van dit landelijke project is in het Drentse dorp Nieuw-Buinen een straat met acht oudere sociale huurwoningen verbouwd tot nul-op-de-meterwoningen. Er zijn gouden bergen beloofd, maar die blijken uit.
Wat is een nul-op-de-meterwoning?
Een nul-op-de-meterwoning is een woning waarbij je in principe geen cent meer betaalt aan energie. Je blijft de zogeheten vaste lasten betalen, maar het energieverbruik daalt doordat het huis extra goed is geïsoleerd. Door bijvoorbeeld zonnepanelen wek je eigen energie op. Het is een combinatie van allerlei energiebesparende maatregelen die ervoor zorgen je energieverbruik nul is. Er zijn maatregelen genomen zoals isolatie, een mechanisch luchtventilatiesysteem met warmteterugwinning, driedubbel glas, zonnepanelen, etcetera.
Belofte
De tekst op de website van Stroomversnelling belooft veel moois:
Stroomversnelling is een landelijk initiatief om huurwoningen, portieken en flats zeer energiezuinig te maken. Het is een samenwerking tussen bouwers en woningcorporaties. Een door Stroomversnelling opgeknapte woning is comfortabel, zeer energiezuinig en wekt zijn eigen energie op. Net zo veel als u normaal gebruikt. Als uw woning is aangepast, betaalt u uw energiekosten aan de corporatie in plaats van aan de energieleverancier. Daarvan betalen wij deze grondige opknapbeurt van uw woning of appartement. U krijgt dus een comfortabel en veilig thuis voor dezelfde maandlasten (huur+energie).
'Het is een nachtmerrie'
Zo zijn er bij een proefproject in Tilburg behoorlijk wat klachten. Het zou te koud zijn of juist te warm en er is sprake van geluidsoverlast van het luchtventilatiesysteem. Ook in het Drentse Nieuw-Buinen zijn er problemen. Hettie Boekholt vertelt in een reportage waarom ze akkoord ging met het project: "Het klonk prachtig, een aangepaste en verbeterde woning voor hetzelfde geld, maar als ik had geweten wat me te wachten stond, dan had ik het niet gedaan. Het is een nachtmerrie."
'Ik ben er heel verdrietig over'
In mei vorig jaar zou de woning van Hettie Boekholt en die van haar buren (in totaal gaat het om acht woningen) in twee weken worden verbouwd tot mooie, moderne en zeer energiezuinige woningen. Inmiddels is het tien maanden later en is de woning nog niet klaar. De woning is volgens het gezin alles behalve prettiger dan daarvoor. Ze somt op: "In plaats van maximaal twee weken is na tien maanden de verbouwing nog altijd niet klaar. De nieuwe berging die in de plaats kwam van de oude schuur lekt op verschillende plaatsen. In de badkamer is een nieuw raam geplaatst dat niet meer open kan. Het is de bedoeling dat het binnenklimaat door het luchtventilatiesysteem zo prettig is dat een raam openen niet meer nodig is. In de badkamer en toilet blijkt de ontluchting beneden peil. De afwerking van de diverse werkzaamheden laat te wensen over. Ik ben er gewoon heel verdrietig over."
Essent
De druppel die voor Hettie Boekholt de emmer deed overlopen is een vooraankondiging die ze onlangs kreeg van energieleverancier Essent. Die waarschuwde haar voor het huidige hoge energieverbruik. Voor de verbouwing verbruikte ze 2250 kWh per jaar. Dat is onder het landelijk gemiddelde. Essent schrijft haar nu dat ze dit jaar dreigt uit te komen op zo'n 6000 kWh. Dat is bijna drie keer zoveel! "Ik ben me rot geschrokken. Alles werd zo positief voorgespiegeld en ik voel me zo bedonderd. Dan moet ik dadelijk ook nog flink bijbetalen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"
Klagen
Bewoners klagen over de communicatie vanuit woningbouwvereniging Lefier, die verantwoordelijk is voor deze verbouwing. "We hebben al diverse keren aan de bel getrokken, maar ze laten niks van zich horen." Bestuurder Lex de Boer van woningbouwvereniging Lefier reageert in de studio op de klachten van de bewoners. Volgens bestuurder Lex de Boer van woningbouwvereniging Lefier hoeft Hettie Boekholt een eventuele hogere energierekening niet te betalen. Het energiebedrijf is volgens hem nog niet gewend aan de nul-op-de-meterwoning en de jaarrekening zal waarschijnlijk niet hoger uitvallen. Verder zegt hij dat iedereen moet wennen aan deze manier van wonen. "De huizen zijn extra goed geïsoleerd en omdat je minder geluid van buiten hoort, zullen andere geluiden meer opvallen." Wij zullen de situatie blijven volgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!