Kassa

Kippenleed gefilmd bij Belgisch eierbedrijf

07-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kippen 930x520
Wederom zijn beelden opgedoken van dierenleed in België. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights liet een medewerker gewonde, zieke en gestreste scharrelkippen filmen bij de West-Vlaamse eierproducent Pyfferoen. Die onderneming bezit meerdere legkippenbedrijven.

Kippenleed

Tienduizenden kippen leven op elkaar gestapeld tussen de uitwerpselen, aldus de organisatie. Veel kippen hebben kale plekken als gevolg van verenpikken. Gewonde en zieke dieren worden aan hun lot overgelaten en dode kippen blijven liggen. Verder werd vastgesteld dat ,,een groot aantal'' scharrelkippen in kooien is opgesloten.

"Bedrog en misleiding"

,,De eieren van deze kippen worden verkocht als scharreleieren, wat neerkomt op bedrog en misleiding van de consument’’, aldus Nadine Lucas van Animal Rights. ,,Consumenten hebben recht om te weten op welke manier het voedsel dat te koop ligt in de supermarkten geproduceerd wordt.”

Al eerder gewaarschuwd

Pyfferoen was eerder op de vingers getikt door de inspectie dierenwelzijn. In Vlaanderen wordt twee derde van alle legkippen gehouden in kooien, waar het dierenleed volgens Animal Rights ,,nog extremer'' is. De organisatie wil dat de productie van kooi-eieren wordt verboden. 
De eieren van Pyfferoen, of producten waar die in zijn verwerkt, zijn te koop bij onder meer de Lidl in België. Die supermarktketen heeft na het zien van de beelden de samenwerking onmiddellijk stopgezet, meldde VTM Nieuws.
Volgens een woordvoerster van Lidl Nederland zijn de betreffende eieren niet in Nederlandse vestigingen te koop. ,,Wij betrekken onze eieren van andere leveranciers'', aldus de zegsvrouw.
Eerder dit jaar was er veel verontwaardiging toen Animal Rights undercoverbeelden publiceerde uit een varkensslachthuis en een kippenkwekerij in Tielt en een runderslachthuis in Izegem. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!