Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Kippenboeren in de fout met dierenwelzijn en voedselveiligheid'

29-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Kippen 930x520
Bedrijven in de pluimveevleesketen leven de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid niet goed na. Nog te vaak hebben de dieren onvoldoende voer en drinkwater en doordat er in de stallen te weinig droog strooisel ligt, hebben ze sneller last van pijnlijke zweren aan de poten. Eenmaal in het slachthuis is het risico groot dat het pluimvee niet goed wordt verdoofd voor het wordt geslacht.

NVWA: zorgelijk beeld

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die ook signaleert dat pluimveehouders zich niet houden aan alle regels voor het gebruik van antibiotica. Rob van Lint (inspecteur-generaal NVWA) erkent dat de sector afgelopen jaren stappen in de goede richting heeft gemaakt, maar hij spreekt van een zorgelijk beeld. ,,Naleving van wet- en regelgeving bij ondernemers in meerdere ketenschakels schiet te kort of regels worden moedwillig overtreden.”
De NVWA gaat strenger optreden, laat minister Carola Schouten van Landbouw weten. Ze wil beterschap van de pluimveesector en maakt daar binnenkort afspraken over.

'Pluimveeketen stevig aanpakken'

De Consumentenbond roept de pluimveesector, de supermarkten en de politiek op voorgoed af te rekenen met de misstanden in de kippenvleesketen, zoals die zijn aangetoond door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De misstanden brengen grote risico’s met zich mee voor de voedselveiligheid en het dierenwelzijn, waarschuwt de bond.
,,Fraude met bedorven vlees of stiekem toegevoegd water, met registratie van salmonella en met antibiotica én het stelselmatig overtreden van dierenwelzijnsregels. Dit rapport geeft voor de zoveelste keer een schokkende inkijk in de misstanden in de pluimveesector. De NVWA kan dit niet alleen oplossen", aldus bondsdirecteur Bart Combée.

'Supermarkten moeten verantwoording nemen'

,Het belangrijkste is dat de sector zelf aan de bak gaat. Daarnaast moeten supermarkten meer verantwoording nemen, want die leggen het vlees in de schappen. En een sterke politieke wil om orde op zaken te stellen, is ook onontbeerlijk om de deels verziekte sector te saneren."
Goed toezicht is onontbeerlijk, stelt de Consumentenbond. ,,De politiek moet staan voor stevig en onafhankelijk toezicht, gebaseerd op drie principes: voldoende pakkans, afschrikwekkende boetes en transparantie."
Voedselwaakhond foodwatch is ook geschrokken van de conclusies van de NVWA en wil dat het kabinet zijn verantwoordelijkheden neemt en niet te vrijblijvend blijft. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor