Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kindertelefoon: sterke stijging gesprekken over suïcide

28-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
kindertelefoon 1127

Kinderen bellen of chatten steeds vaker met de Kindertelefoon. De gesprekken gaan over onderwerpen zoals eenzaamheid, depressie en zelfdoding. In vergelijking met de eerste lockdown steeg het aantal gesprekken hierover met ruim een vijfde (21 procent).

Er wordt juist minder vaak contact opgenomen over normale puberzaken als verliefdheid. De hulporganisatie ziet dat kinderen in de afgelopen periode gemiddeld 21 keer per dag contact opnamen over zelfdoding. Tijdens de vorige lockdown werden hier gemiddeld 16 gesprekken per dag over gevoerd. Dat komt neer op een stijging van 31 procent. Ook over de onderwerpen eenzaamheid (+31 procent) en depressie (+16 procent) wordt vaker gebeld door jongeren.

Stijging serieuze onderwerpen Kindertelefoon zorgwekkend

"Het is ontzettend belangrijk dat kinderen die in huiselijk geweld situaties zitten of gevoelens van depressie ervaren hierover praten. Ik ben dan ook blij dat deze kinderen ons weten te vinden. Maar ik vind deze stijging, zeker in combinatie met de daling over onderwerpen als vriendschap en verliefdheid, zorgwekkend", zegt Roline de Wilde, directeur van de Kindertelefoon. Zij maakte de resultaten van het onderzoek woensdag bekend in het programma Jinek.

Kinderen missen sociale contacten en voelen zich alleen

Steeds meer kinderen geven aan dat zij sociale contacten missen en dat zij zich alleen voelen. Ook merkt De Wilde op dat meer oudere tieners van 16 en 17 jaar vaker bellen. "Onder deze oudere groep zien we ook het aantal gesprekken over mentale problemen toenemen. Ook bij jongeren met wie het tot voor kort prima ging. Ik vind het belangrijk dat we hier oog voor hebben en hun de erkenning geven voor het offer dat zij brengen om de zwakkeren in de samenleving te beschermen", aldus de Wilde. "Tegelijkertijd proberen we in de gesprekken samen op zoek te gaan naar manieren om het vol te houden", vervolgt ze.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!