Kinderopvang wordt duurder
07-06-2011
• leestijd 2 minuten
Minister Kamp van Sociale Zaken bezuinigt ongeveer 800 miljoen euro op de kinderopvang. Ouders met een minimuminkomen gaan er door de bezuinigingen in 2013 37 euro per maand op achteruit als ze twee kinderen twee dagen per week naar de kinderopvang brengen. Dat blijkt uit de plannen die Kamp maandag heeft gepresenteerd. Ouders met een hoog inkomen betalen 290 euro meer.
De bezuinigingen worden geleidelijk doorgevoerd. Ouders betalen in 2012 minder dan het jaar erop.
Volgens de voorstellen van Kamp zal 70 procent van de ouders die een beroep doen op kinderopvang er in 2013 maximaal 2 procent in inkomen op achteruit gaan. Ongeveer 27 procent moet tussen de 2 en 5 procent inleveren.
Onvermijdelijk
De minister noemt de ingreep noodzakelijk. De overheidsuitgaven voor kinderopvang zijn de laatste jaren verdrievoudigd; van 1 miljard in 2005 naar ruim 3 miljard in 2010. Vroeger werden de kosten eerlijk verdeeld tussen de overheid, ouders en werkgever. Volgens Kamp is de verdeling de laatste jaren verschoven: ouders zouden nog slechts minder dan een kwart (22 procent) van de kosten op tafel leggen. In de nieuwe situatie gaan ouders in 2015 34 procent betalen.
De minister kondigde maandag aan in meer regelingen voor kinderen te gaan snijden. In totaal wil hij daar 1,5 miljard euro mee bezuinigen. Alle regelingen bij elkaar zijn te ondoorzichtig, volgens Kamp. Hij spreekt van een lappendeken. Bovendien zouden de verschillende regelingen elkaar in de praktijk tegenwerken.
Negatieve reacties
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben negatief gereageerd op de plannen. Volgens de SP leiden ze ertoe dat moeders met een laag of middeninkomen zullen besluiten thuis te blijven. Dat zou voor hen goedkoper zijn. Volgens de SP wordt het emancipatiebeleid om vrouwen aan het werk te krijgen ongeveer vijftig jaar teruggedraaid.
GroenLinks noemt de bezuinigingen op de kinderopvang ,,het domste wat je kunt doen''. De laagste inkomensgroepen worden volgens de partij niet alleen door deze maatregel getroffen, maar ook door een heleboel andere ingrepen. Hun koopkracht zal hierdoor dalen.
De PvdA is bang dat de overheid het oude systeem, waarbij de overheid, ouders en werkgevers ieder een derde van de kosten van de kinderopvang voor hun rekening namen, definitief overboord zet.
Ook regeringspartij CDA is hier bang voor. De christen-democraten hebben maandag aangekondigd een stevig debat te willen voeren met minister Kamp.
Beperkte gevolgen
Kamp denkt zelf dat de gevolgen voor de arbeidsmarktpositie van vrouwen niet groot zullen zijn. Hij verwijst naar berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) die aangeven dat de algemene arbeidsparticipatie met 0,1 procent zal dalen. Dat zou betekenen dat ongeveer 7000 mensen door de maatregelen besluiten hun baan op te zeggen.
De MOgroep Kinderopvang, de belangenorganisatie van werkgevers in de kinderopvang, sluit niet uit dat de ingrepen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid binnen de sector. Ook de toegankelijkheid van opvang voor alle inkomensgroepen kan op de tocht komen te staan, vreest de MOgroep.
ANP