Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Kinderen ziek van fonteintjes in de straat'

02-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
fontein.jpg
Fonteinen en waterspuitertjes in straten en op pleinen, ze zijn leuk voor kinderen om op warme dagen in te spelen, maar ze vormen ook een gezondheidsrisico. Het water, meestal regenwater, is namelijk niet schoon. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht (UU).
Ziek
Volgens berekeningen van onderzoekster Heleen de Man van de UU wordt gemiddeld 1 op de 25 kinderen ziek na het spelen met een met regenwater gevuld ‘bedriegertje’, een waterspuiter die bij verrassing uit de grond komt. Bij heel warme dagen kan dat oplopen tot 1 op de 3 kinderen. De oorzaak is dat het waterreservoir onder de grond wordt vervuild met honden- en vogelpoep.
Kinderen krijgen het water bij het spelen op hun handen, in hun gezicht, ze ademen het in en soms slikken ze het in, zegt De Man. De bacteriën in het water kunnen leiden tot diarree en overgeven. Ze raadt gemeenten aan deze bedriegertjes te vullen met drinkwater.
Regenwater
Ook fonteinen in vijvers en plassen water die op straat blijven staan na een heftige regenbui zijn niet veilig. Dat komt omdat deze na extreme regenval worden vermengd met rioolwater.
Stichting Rioned, die betrokken was bij het onderzoek van De Man, vindt dat ouders hun kinderen beter moeten voorlichten over de risico's van regenwater op straat. ,,Ouder laten kinderen ook geen snoepje opeten dat ze op straat vinden omdat dat vies is'', zei directeur Hugo Gastkemper van Rioned woensdag. De stichting pleit verder voor technische maatregelen om te voorkomen dat kinderen vervuild water binnenkrijgen.
De Man hoopt op 8 april te promoveren op haar onderzoek. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!